LØSLATT: Henning Mankell er løslatt og på vei hjem til Sverige. Foto: AFP
LØSLATT: Henning Mankell er løslatt og på vei hjem til Sverige. Foto: AFPVis mer

Mankell på vei til Sverige

Den verdenskjente svenske forfatteren Henning Mankell er på vei hjem til Sverige etter å ha bli sluppet ut av israelsk fengsel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Hening Mankell var en av flere kulturpersonligheter ombord på konvoien med nødhjelp til Gaza. Etter Israels brutale aksjon for å stoppe flåten, der minst ni mennesker ble drept, har forfatteren sittet fengslet.

Nå er Mankell sammen med den svenske parlamentarikeren Mehmet Kaplan sluppet fri av israelske myndigheter og Expressen møtte ham rett før avreise fra Tel Aviv.

- Vi er bekymret for våre venner som fortsatt sitter fengslet, sier Mankell til Expressen inne på flyet.

Tenker på Gaza Mankell og Kaplan er glade og lettet over å være på vei hjem. Svenske palestinavenner hadde et eget skip i konvoien, Ship to Gaza, der de var med som aktivister.

Den svenske forfatteren ble også holdt i arresten på Kypros før avreise til Gaza, men fikk til slutt utreisetillatelse og ble kjørt ut til den ventende konvoien i motorbåt.

En trøtt Mankell sa da til sin svenske kontaktperson at han ikke tenkte på sine egne ubehageligheter i forbindelse med aksjonen, men på innbyggerne i Gaza og de forholdene de lever under.

Glede og sorg Mehmet Kaplas kone, Feride Kaplan, har blandede følelser når hun får nyheten om at mannen er på vei hjem.

- Det er fantastisk, kjempebra. Jeg vil gjerne prate med ham, men har ikke fått det til ennå. Jeg er veldig glad over at dette er over og at han kommer hjem, men er fortsatt lei meg over det som skjedde under den israelske aksjonen.

- Jeg er skuffet over at ekspedisjonen ikke kunne fullføres og hjelpen komme fram til Gaza. Man får bare forsøke igjen og igjen, sier Feride Kaplan til Expressen.