Skytinga på Mortensrud:

Mann (20) drept: - God gutt

Den 20 år gamle mannen som ble skutt på Mortensrud torsdag kveld, er død. - Dette er veldig trist, sier en nær bekjent til Dagbladet.

DØD: Den 20 år gamle mannen som ble skutt på Mortensrud i Oslo torsdag kveld, er død. Politiet har åpnet drapsetterforskning. Her fra åstedet torsdag kveld. Foto: Fredrik Hagen / NTB
DØD: Den 20 år gamle mannen som ble skutt på Mortensrud i Oslo torsdag kveld, er død. Politiet har åpnet drapsetterforskning. Her fra åstedet torsdag kveld. Foto: Fredrik Hagen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den 20 år gamle mannen som ble skutt flere ganger utenfor Lofsrud skole på Mortensrud i Oslo torsdag kveld, er død.

Det bekrefter Oslo politidistrikt i en pressemelding fredag ettermiddag.

Mannen døde på Ullevål sykehus, hvor han fikk behandling for skuddskadene. Mannens pårørende er varslet.

Ingen er foreløpig pågrepet for ugjerningen, og det er uklart hvorvidt det var én eller flere gjerningspersoner.

UROLIG: Rektor ved Lofsrud skole i Mortensrud i Oslo, er bekymret over at det har skjedd en skyteepisode rett utenfor skolen. Video: Dagbladet TV / Anton Lier. Reporter: Amanda Walnum Vis mer

- Kan ha vært målrettet

Politiet og AMK fikk klokka 22.22 torsdag kveld flere meldinger om en skyteepisode utenfor Lofsrud skole.

Politiet rykket ut med store mannskaper, og ankom stedet først. Der fant de den nå avdøde 20-åringen med store skader.

Politiet ga ham livreddende førstehjelp, før ambulansepersonell overtok behandlingen på stedet og deretter førte ham til Ullevål sykehus.

Allerede på stedet fikk mannen konstatert kritiske skader. Fredag morgen beskrev politiet mannens tilstand som svært kritisk. Nå har skyteepisoden blitt et drap.

- Hva gjerningsmannen har tenkt, det vet jeg ikke, men antall skudd kan tyde på at dette er en målrettet handling, sa Erling Olstad, politiets innsatsleder på stedet, til pressen.

Venner om avdøde: - God gutt

- Han var en god gutt, sier Zahid Bhatti, en nær bekjent av familien til den avdøde, til Dagbladet.

Bhatti forteller at hans barn og avdøde og hans kompisgjeng er oppvokst sammen. Etter at alle fikk dødsbudskapet fredag ettermiddag, samlet han avdødes kompisgjeng.

VENN: Zahid Bhatti var en nær bekjent av familien til den avdøde. Bhatti beskriver den drepte 20-åringen som en «veldig god gutt». Foto: Privat
VENN: Zahid Bhatti var en nær bekjent av familien til den avdøde. Bhatti beskriver den drepte 20-åringen som en «veldig god gutt». Foto: Privat Vis mer

- Dette er veldig trist. Alle fikk beskjed nå nettopp. Vi prøver å samle gutta. Jeg står her med mange av gutta. Noen er hos politiet, mange er på sykehuset, sier Bhatti.

Videre har han et solidarisk budskap.

- Det eneste jeg vil si nå er at vi foreldrene på Mortensrud står med gutta. De må få fred og ro. Politiet må få gjøre jobben sin.

Elever var i nærheten

Lofsrud skole er en ungdomsskole. Torsdager er det åpen skole for elevene, og dette varer til klokka 21.

Ingen elever ved skolen har vært involvert i hendelsen, bekrefter skolens rektor, men politiet fortalte i går at en rekke elever var i nærheten av skolen da skytingen skjedde.

- Det er grusomt at noe slikt som dette skjer. Det skal selvfølgelig ikke skje utenfor en skole. Hendelsen er tragisk og skaper frykt, sier Trond Nilsen, rektor ved skolen, til Dagbladet.

Politiet: - Vet mer

Grete Lien Metlid, leder for Etterretning og etterforskning (FEE) i Oslo politidistrikt, forteller til Dagbladet at politiet vet mer i dag enn de gjorde torsdag kveld, men at de på nåværende tidspunkt ikke kan gå ut med så mye mer informasjon.

- Vi jobber for fullt, både inne og ute, og kommer til å gjøre det gjennom helga, sier Metlid.

Forstatt er status den at politiet ikke har pågrepet noen for ugjerningen, og at de ikke kan utelukke at det dreier seg om flere gjerningspersoner.

Også fredag kveld gjentar politiet, ved Metlid, at de etterlyser flere vitner.

- Det er så sentralt i innledningen av drapsetterforskninger at vi får informasjon inn. Det er alltid noen som vet noe, som har sett noe eller hørt noe. Det er viktig at de som har informasjon, ikke sitter på den, men tar kontakt med politiet for å la politiet vurdere om dette kan være viktig, sier Metlid.

Hun opplever at politiet har stor støtte i nærmiljøet på Mortensrud.

- Vi opplever et engasjement i nærmiljøt og opplever at vi står sammen om å mene at denne saken må oppklares, sier Metlid.

Sju skutt på sju uker

Sju personer har blitt skutt på sju uker i Oslo:

  • Søndag 15. august ble to unge gutter skutt i en T-banevogn ved Skøyenåsen T-banestasjon. En av dem ble alvorlig skadd. Gjerningsmannen er pågrepet.
  • Onsdag 25. august ble to menn skutt ved en oppgang på Trosterud. Begge havnet på sykehus. Per nå har ikke politiet noen mistenkte i saken.
  • Mandag 30. august ble en mann i 20-årene skutt og skadd ved Brynseng T-banestasjon. En mann i 20-årene ble pågrepet.
  • Lørdag 2. oktober ble en mann ble alvorlig skadd i en skyteepisode i Vika i Oslo. Der ble en tredje person pågrepet torsdag.
  • Torsdag kveld, 7. oktober, er en mann i 20-årene svært kritisk skadd etter å ha blitt skutt ved Lofsrud skole på Mortensrud. Politiet hadde fredag kveld ikke pågrepet noen i forbindelse med saken.

- Svært alvorlig

FEE-leder Metlid forteller at politiet ikke setter sakene i sammenheng med hverandre.

- Konfliktbildet i byen har vært relativt stabilt, men med flere hendelser på kort tid, er vi bekymret for situasjonen vi har nå. Vi står med to saker hvor vi ikke har avklaring, men jobber som sagt for fullt med sakene, selv om de ikke kan knyttes sammen.

- Kan dere forstå at fem saker med i alt sju ofre, som ikke har sammenheng, kan virke voldsomt?

- Vi synes dette er svært alvorlig. Vi forstår bekymringen og at det kan framstå skremmende for byens befolkning. Vi gjør det vi kan for å oppklare sakene. Vi tar dette på høyeste alvor. Dette er ikke situasjonen vi ønsker oss.

Dagbladet oppdaterer saken.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer