PÅ AVVEIE: Et datainnbrudd i programmet Snapsaved, som lar brukere lagre bilder som sendes på Snapchat, førte til at rundt 200.000 bilder havnet på avveie. Nå er en 21-åring dømt til fengsel for å ha oppbevart og videreformidlet 36000 private bilder. Foto: AFP PHOTO / LIONEL BONAVENTURE
PÅ AVVEIE: Et datainnbrudd i programmet Snapsaved, som lar brukere lagre bilder som sendes på Snapchat, førte til at rundt 200.000 bilder havnet på avveie. Nå er en 21-åring dømt til fengsel for å ha oppbevart og videreformidlet 36000 private bilder. Foto: AFP PHOTO / LIONEL BONAVENTUREVis mer

Mann (21) dømt til fengsel for å ha oppbevart og spredt 36000 ulovlige Snapchat-bilder

Delte bilder etter at Snapsaved ble hacket.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En 21-åring er i Eidsivating lagmannsrett dømt til 120 dagers fengsel for dataheleri, etter at han oppbevarte og videreformidlet rundt 36000 private bilder, som var resultat av et datainnbrudd i 2014.

Dagbladet skrev om datainnbruddet i oktober 2014. Da var det klart at rundt 200.000 snapchat-bilder var på avveie etter at noen hadde brutt seg inn i programmvaren til Snapsaved, et program som lar deg lagre Snapchat-bilder.

Det er første gang heleriparagrafen (§317) blir benyttet mot nedlasting og deling av bilder uten samtykke.

- Prinsipielt viktig

- Unge jenter som opplever at intime bilder av dem selv blir spredt på internett har i praksis ingen muligheter til å få stanset spredningen. Det er svært krenkende og ødeleggende for de som får sine bilder spredt. Gjennom denne dommen sendes i prinsippet et signal om at all befatning med denne typen bilder og materiale er straffbart. Ansvaret er plassert hos de som tilegner seg, besitter og deler bildene - ikke hos jentene, sier , sier Thomas Stærk, leder av Seksjon for internettrelatert etterforskningsstøtte i Kripos.

Politiet gikk til aksjon i 21-åringens hjem i oktober 2014, og fant 36 270 filer på hans datamaskin.. Blant dem var «svært intime og til dels grove bilder av unge jenter».

- Ikke guttestreker

Retten har ikke tatt stilling til om bildene har vært gjenstand for datatyveri, men de legger til grunn at bildene er fremskaffet uten samtykke. I tillegg til å oppbevare bildene, har 21-åringen ifølge dommen videreformidlet bildene via fildelingsverktøyet BitTorrent.

21-åringen erkjente de faktiske forhold i saken, men erkjente ikke straffskyld etter tiltalen.

«Tiltaltes handlingsmønster bærer på ingen måte preg av tilfeldige «guttestreker», men må derimot karakteriseres som en bevisst og fortsatt krenkelse av jentene som er ofre for primærforbrytelsen», heter det i dommen.

Mannen ble frifunnet da saken var oppe i Nedre Romerike tingrett i november men påtalemyndigheten anket saken, og fikk medhold i lagmannsretten.

Dommen ble satt til 120 dagers fengsel, samt inndragning av datamaskinen.

Dagbladet forsøker å få tak i 21-åringens forsvarer, Ida Andenæs.