Mann (21) drept, en kritisk skadd etter knivstikking

Barn ble vitner til knivdrama i Frogn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NESODDEN (Dagbladet.no): Én person skal være erklært død, mens to er skadet, den ene alvorlig, etter knivstikking i Nord-Frogn ved Nesodden.  Store politistyrker jakter nå etter trolig flere gjerningsmenn i hytteområdet «Slottet».

Den ene av de skadde hadde stikkskader i hode, mage og bryst, og situasjonen skal være livstruende. Begge ble fløyet til Ullevål universitetssykehus med luftambulanse, ifølge NTB.

Har du tips eller bilder i saken? Kontakt oss på SMS/MMS til 2400 eller e-post 2400@dagbladet.no.

Jakter på flere gjerningsmenn

Knivstikkingen har skjedd i et hytte- og boligområde som hvor flere litauiske sesongarbeidere har leid seg inn, ifølge vitner. Det ble også brukt balltre i slåsskampen, og minst to balltre er funnet på åstedet.

- Jeg kan bekrefte at en person er omkommet, og to er hardt skadet. Vi ønsker foreløpig ikke å gå ut med flere detaljer om disse personene, sier jourhavende jurist Nina Prebe ved Follo politidistrikt til Dagbladet.no.

Prebe bekrefter at politiets beredskapstropp fra Oslo bistår i jakten på gjerningsmannen.

- Vi jobber fremdeles operativt på stedet, og får bistand i den forbindelse. Ingen er foreløpig pågrepet, sier hun.

Mann (21) drept, en kritisk skadd etter knivstikking

- Vitner har sett at flere av de antatte gjerningsmennene har løpt innover i skogen.  Vi tror det er 2-4 gjerningsmenn, sier innsatsleder Bjørn Flekke til Dagbladet.no.

Politiet sier det er et vanskelig og ulendt område å lete i.

ID-papirer funnet på avdøde viser at mannen er 21 år gammel.

Barn ble vitne

Et øyenvitne forteller til Dagbladet.no at det er et område med masse barn. Flere av disse har lekt og syklet rundt i området. 

- Flere unger var ute og plukket bringebær da det skjedde. Kona mi hørte at de ropte at de så en mann som blødde og jeg og kona løp ut med førstehjelpsutstyr, sier Tom Bryni til Dagbladet.no.

Ved mannens side var kjæresten som ropte etter ambulanse.

Den eldste av de fire ungene som var 10 meter unna hendelsen var den ti år gamle sønnen til Mona Ulvestad. Han plukket villbringebær i grøfta og så ikke selve slaget, men så at mannen segnet om. Han løp opp til moren og fortalte at det var en blodig mann på enga.

Mann (21) drept, en kritisk skadd etter knivstikking

- Han så mannen kom løpende med flere menn etter seg. Akkurat da mannen ble slått i hodet med balltreet bøyde han seg ned og plukket et bær og så ikke selve slaget mot mannen, men han så at han datt i bakken etterpå, sier hun til Dagbladet.no.

Tiåringen løp opp til moren som var på en hytte like ved, hun og en venninne løp ned. De så at naboene Bryni tok seg av den skadde og sørget derfor for å få ungene vekk fra stedet.

Ulvestad som er fra stedet men er bosatt i Valdres har hytte i samme veg som litauerne.

- Jeg har aldri opplevd noe liknende. Det er så godt som fritt for kriminalitet her.

Tiåringen og de andre involverte får nå tilbud om krisehjelp fra personell fra Frogn kommune, ifølge NTB.

Ikke bråk tidligere 

Stig Sørtømme er nærmeste nabo til huset der flere litauiske sesongarbeidere bor, og så de antatte gjerningsmennene.

- Jeg så en person som ble jaget av fire andre personer. En av dem hadde med seg balltre. Først trodde jeg de tullet, men da jeg så ansiktet på kvinnen som kom ut av huset skjønte jeg at det var alvor, forteller han til Dagbladet.no.

Mann (21) drept, en kritisk skadd etter knivstikking

Sørtømme gikk bort til naboen tvers over veien.

- Da hørte vi at noen ble slått, og før vi rakk å ringe politiet kom en annen nabo forbi som allerede hadde ringt. Han hadde nemlig fått inn en av de knivskadde som rømte inn til ham med skader i hodet og magen.

- Han så veldig redd ut, og det fosset blod fra kutt i hodet og magen. Han hadde også et kutt i hånden, det så ut som om han hadde prøvd å ta tak i kniven, sier Solveig Sønvisen til NTB.

Sørtømme så litauerne løpe i retning av NAFs øvingsbane.

Ifølge Sørtømme leies nabohuset ut til et norsk byggefirma som losjerer sine utenlandske arbeidere der.

- Det har ikke vært noe bråk hos de litauiske naboene. Jeg har nesten ikke lagt merke til dem. De arbeider som snekkere eller noe liknende, og kjører flotte bilder. Litt for flotte, mener Sørtømme.

Bakgrunnen for knivstikkingen er foreløpig ukjent. Politiet venter på en tolk for å kunne avhøre pårørende og vitner til hendelsen. 

Dagbladet.no følger saken.

JAKTER GJERNINGSMANN: Store politistyrker jakter etter to til fire gjerningsmenn på åstedet. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN
JAKTER GJERNINGSMANN: Store politistyrker jakter etter to til fire gjerningsmenn på åstedet. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN Vis mer
LØP UT: Tom Bryni ble varslet av flere barn som sto og plukket bringebær om at drapet hadde skjedd.
BOSTED: Politiet har sperret av hytta der de litauiske arbeiderne bor.
DREPT: En mann er omkommet etter det vitner beskriver som et slagsmål der det ble brukt både kniv og balltre.
POLITIJAKT: Store politistyrker jakter nå på det som trolig er flere gjerningsmenn.