Mann (22) innrømmer at han satt «barnevakt» for kidnappet butikkeier

Butikkeieren (24) lå kneblet og bundet på en madrass i en leilighet med væpnet vakt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

* Har du opplysninger som Dagbladet kan ha nytte av i denne saken? Tips oss på 2400@db.no eller sms til 2400 eller telefon 24 00 00 00. Du kan også tipse Dagbladets reporter direkte på sindre@db.no

(Dagbladet.no): Fem menn ble i dag fengslet i Oslo tingrett, siktet for å ha kidnappet og holdt en butikkeier (24) fanget i flere dager.

Etter det Dagbladet.no får opplyst ble mannen kidnappet fra butikken han eier i Groruddalen i Oslo onsdag i forrige uke.

Han ble tatt til en leilighet, der han ble holdt fanget til politiet fant ham søndag.

- Han ble bundet og kneblet, og lå på en madrass i en leilighet med væpnet vakt, sier Øyvind Nordgaren, leder av seksjon for organisert kriminalitet i Oslo-politiet, til Dagbladet.no.

Hadde «barnevakt»
Kidnapperne skal ha krevet familien til butikkeieren for et millionbeløp.

En 22 år gammel mann som i dag ble fengslet hadde ifølge fengslingskjennelsen fra tingretten rollen som «barnevakt».

22-åringen har innrømmet at han hadde denne rollen i forbindelse med vaktholdet av butikkeieren, og han har gitt en delvis tilståelse.

En annen 22-åring er siktet i en medvirkerrolle for å ha lånt bilen sin til kidnapperne. Politiet ransaket hjemmet hans og fant nøkkelen til en Mercedes som de mener ble brukt under kidnappingen.

- Siktede har i retten ikke kunnet gi noen forklaring på hvorfor denne nøkkelen er funnet hos ham, heter det i kjennelsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bilen er tidligere meldt stjålet.

En 25 år gammel mann som er fengslet ble pågrepet etter at han ble trukket inn i saken av andre vitner.

Kidnappet av to maskerte menn

Oslo-politiet satt i forrige uke inn store ressurser på å finne den kidnappede mannen.

- Vi ble utrolig lettet da vi fant ham. Dette er en veldig alvorlig sak, og vi satt inn alle tilgjengelige ressurser for å finne ham. Nå må vi finne ut hvorfor nettopp han ble kidnappet, sier Nordgaren til Dagbladet.no.

Til TV 2 Nyhetene beskriver den kidnappede 24-åringen dramatikken og forvirringen som oppsto da personene stormet butikken.

- Det kom to maskerte menn inn med pistol. Jeg trodde først at det var et ran, men da de satte en hette på meg og dro meg ut av butikken, forsto jeg at jeg ble kidnappet, sier han.

Ifølge TV Nyhetene skal mannen ha fått lite mat mens han satt fanget, og frykter nå represalier fra miljøet rundt kidnapperne.

- Jeg er livredd for represalier, sier han til TV 2 Nyhetene.

Mannen skal ikke ha blitt direkte fysisk mishandlet, etter det Dagbladet.no forstår, men han skal være sterkt preget.

- Han var selvfølgelig medtatt, utkjørt og psykisk sliten da han ble funnet, sier Øyvind Nordgaren.


Ulike forklaringer

Flere av de siktede ble pågrepet da politiet fant mannen i en væpnet aksjon.

Ingen av de fem mennene har etter det Dagbladet.no kjenner til tilknytning til noen av de kjente kriminelle miljøene i Oslo, og politiet knytter dem nå for eksempel ikke til gjengmiljøet.

- Men vi vet at enkelte av dem er straffet tidligere. Og dette er ikke en forbrytelse som er vanlig for førstegangskriminelle, sier politiadvokat Alvar Krafft Randa til Dagbladet.no.

- Hvordan har rollefordelingen mellom de siktede vært?

- Det vi kan si, er at det har vært litt ulike forklaringer. Det er noen av dem som har erkjent at de har en viss rolle i dette.

- Rollen er overdrevet
Advokat Brynjulf Risnes forsvarer 22-åringen som ifølge politiet hadde en barnevaktrolle.

- Han har vedgått en kjennskap til saken, men mener hans rolle i dette er sterkt overdrevet. Han mener politiet vil finne ut av hva som egentlig har skjedd her, sier Risnes til Dagbladet.no.

Advokat Hilde Marie Ims forsvarer den andre 22-åringen som er siktet for å ha lånt bilen sin til kidnapperne.

- Han stiller seg helt uforstående til siktelsen og erkjenner overhodet ikke straffskyld, sier Ims.

Tre av mennene ble fengslet i fire uker av Oslo tingrett, mens to av de ble fengslet i to uker. Både politiet og forsvarerne til mennene har tatt betenkningstid.