Mann (22) kalte politimann «jævla svarting» og «neger» - tiltalt etter rasismeparagraf

Ingress

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): En 22 år gammel mann fra Aurskog-Høland i Akershus er tiltalt etter den såkalte rasismeparagrafen, den gamle Straffelovens § 135a, etter at han i fjor sommer gikk til verbalt angrep på en polititjenestemann.

Ifølge tiltalen skjedde konfrontasjonen da en politipatrulje rykket ut til et festivalområde i Aurskog-Høland natt til søndag 31. august 2014. 

Mens det sto rundt 30 personer rundt situasjonen, skal 22-åringen flere ganger ha ropt til den ene politibetjenten at «jeg vil heller snakke med deg enn svartingen».

Ordbruken fortsatte da politifolkene skulle få kontroll på mannen.

«Idet han ble anholdt ropte han gjentatte ganger 'slipp meg din neger...be han negeren slippe meg' eller lignende og uttalte gjentatte ganger at politibetjent [N.N] var en 'svarting', og da han skulle settes i politibilen, sa han videre 'Neger har du driti på deg eller? Reis hjem til Afghanistan din jævla svarting' eller lignende», heter det i tiltalen.

I tillegg til de rasistisk ladede utbruddene er 22-åringen tiltalt for å ha drapstruet den andre politibetjenten og for å ha truet den førstnevnte med å «banke dritten ut av» ham.

Akershus-mannen er også tiltalt for alvorlige volds- og trusselepisoder mot to forskjellige unge kvinner. I oktober i fjor skal 22-åringen ha slått en kvinne i hodet med en gassflaske så hun mistet bevisstheten. En annen fornærmet kvinne har ifølge tiltalen blitt utsatt for kvelertak, knivtrusler og annen mishandling.

Flere av tiltalepunktene kvalifieres hver for seg til en lengre ubetinget fengselsstraff om mannen skulle bli dømt etter tiltalen. «Rasismeparagrafen» har en strafferamme på tre års fengsel, også i den nye Straffeloven.

Rettssaken mot 22-åringen er berammet til 6. januar i Nedre Romerike tingrett.

Straffeloven (1902) § 135a første ledd jf annet ledd

«for ved uttalelse eller annen meddelelse, herunder ved bruk av symboler, som framsettes offentlig eller på annen måte spres blant allmennheten, å ha truet, forhånet eller utsatt for hat, forfølgelse eller ringeakt en person eller en gruppe av personer på grunn av deres trosbekjennelse, rase, hudfarge eller nasjonale eller etniske opprinnelse».

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer