Mann (24) kastet kokende vann i ansiktet på medinnsatt

24-åring dømt for grov kroppsskade i Halden fengsel.

VOLDSHENDELSE: Det var i Halden fengsel at voldshendelsen fant sted i desember 2017. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
VOLDSHENDELSE: Det var i Halden fengsel at voldshendelsen fant sted i desember 2017. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Den dramatiske hendelsen fant sted mandag 18. desember 2017 i Halden fengsel.

Rundt klokka halv sju oppsøkte en innsatt vaktbua i fengselet med store brannskader i ansiktet. En annen innsatt hadde kastet kokende vann over ham.

Mannen er nå dømt til fengsel i ett år og tre måneder.

Den fornærmede mannen i 20-åra fikk andregrads forbrenning med varierende dybde i hele ansiktet, halsen, på overkroppen, øvre del av ryggen og på begge armene. På noen avgrensede områder ble det konstatert tredjegrads forbrenning.

- Han fikk en skikkelig skade og ble veldig forbrent. Hele overkroppen gikk i oppløsning og han har fått redusert livskvalitet, sier mannens bistandsadvokat Harald Otterstad.

Anklaget for «tysting»

Mannen hadde i forkant av hendelsen søkt seg til en annen avdeling i fengselet, fordi det var for mye «testosteron» der. Han forklarte i retten at den nå dømte mannen og en annen innsatt anklagde ham for å «tyste» til fengselsbetjentene den aktuelle dagen.

Etter dette skal det ha blitt et basketak mellom fornærmede og de to andre innsatte. 24-åringen gikk så tilbake på cella si, mens fornærmede ble stående igjen for å forklare misforståelsen til den andre innsatte, står det i dommen.

Da hørte han 24-åringen rope på ham, og da han snudde seg fikk han det kokende vannet kastet over seg.

- REDUSERT LIVSKVALITET: Bistandsadvokat Harald Otterstad forteller at hans klient ble veldig forbrent og at livskvaliteten hans har blitt redusert. Foto: Angelica Hagen / Dagbladet
- REDUSERT LIVSKVALITET: Bistandsadvokat Harald Otterstad forteller at hans klient ble veldig forbrent og at livskvaliteten hans har blitt redusert. Foto: Angelica Hagen / Dagbladet Vis mer

Nekter

Mannen som nå er dømt for kroppsskaden har hele tiden nektet straffskyld. Han ble kort tid etter hendelsen plassert på en sikkerhetscelle i fengselet.

- Han har akseptert dommen. Han har nektet for å ha gjort dette, men han er i slutten av soning og ønsker å bli ferdig, sier 24-åringens forsvarer, Tollef Skobba.

Han understreker at dommen ikke vil bli anket.

Den innsatte som havnet i basketaket sammen med 24-åringen og fornærmede, forklarte i retten at mannen i 20-åra trengte å lære seg hva man sa og gjorde som innsatt. Ifølge vitnet snakket man for eksempel ikke med fengselsbetjentene om andre innsatte.

Han hevder at den nå brannskadde mannen flere ganger hadde havnet i bråk inne i fengselet, og at han ville ha klarhet i hva «pratingen» til fornærmede gikk ut på.

Vitnet ble ifølge dommen selv truffet av det kokende vannet, men forklarte i retten at han ikke så hvem som kastet det.

«Hakkekylling»

En annen innsatt forklarte i retten at den fornærmede mannen ble en «hakkekylling» på avdelingen og at alt han gjorde ble «plukket på».

Han fortalte, ifølge dommen, at han og fornærmede derfor ønsket å dele celle på en annen avdeling.

Han forklarte at han den aktuelle kvelden hørte 24-åringen si «forstår du nå», før han hørte et hyl. Han forklarte også at han hørte de to innsatte rope «tysteren fikk som fortjent» på cellene sine seinere den kvelden.

- Ikke noe stas

Mannen som ble skadet må i tiden framover blant annet være forsiktig med eksponering av sol. Huden er beskrevet som godt helet i dag, men han skal ha fått tydelige arr og endret hud på store områder.

Ifølge dommen kan han ikke ta en vanlig varm dusj eller svømme, og huden må smøres inn flere ganger daglig.

- Det er ikke noe stas for ham å kle av seg. Hendelsen har gjort ham mer usikker enn han var tidligere, sier Otterstad.

I tillegg til fengselsstraff, ble 24-åringen dømt til å betale en oppreisningserstatning på 100 000 kroner.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer