Mann (25) tiltalt for drapet på Galina Sandeva

Tiltalt som tilregnelig.

DREPT: Galina Sandeva.
DREPT: Galina Sandeva.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En 25 år gammel mann fra Hedmark er tiltalt for drapet på bulgarske Galina Sandeva.

I tiltalebeslutningen, som er tatt ut av statsadvokat Cecilie Schløsser Møller, heter det:

«Onsdag 16. desember 2015 ca. kl. 21.30 på Tomtekaia 32 i Oslo, stakk han Galina Sandeva minst 30 ganger med en kniv i overkroppen og på halsen slik at livsviktige indre organer ble skadet. Hun døde etter kort tid av forblødning.»

- Særlig skjerpende omstendigheter

Sandeva, som var prostituert og jobbet som sexarbeider i Oslo, ble funnet drept i sin egen bil på Bispekaia dagen etter, kl. 17.19 torsdag 17. desember i 2015. Politiet sto da nesten uten ledetråder i jakten på den ukjente gjerningsmannen, og først etter tre uker ble 25-åringen pågrepet og siktet.

IKKE PSYKOTISK: De sakkyndige mener 25-åringen ikke er psykotisk, og at han derfor kan straffes.
IKKE PSYKOTISK: De sakkyndige mener 25-åringen ikke er psykotisk, og at han derfor kan straffes.

Vis mer

- Påtalemyndigheten mener drapet skjedde med overlegg og at det for øvrig foreligger særlig skjerpende omstendigheter. Drapet var meget brutalt og avdøde var som prostituert særlig utsatt for lovbrudd. Det vil selvsagt få betydning for påtalemyndighetens straffepåstand i retten, sier statsadvokat Møller til Dagbladet.

Mannen er blitt undersøkt av to sakkyndige, psykologspesialist Bjørn Solbakken og lege og spesialist i psykiatri Helge Haugerud. De konkluderte med at 25-åringen ikke var psykotisk, og at han derfor kan tiltales som tilregnelig. Den prejudisielle observasjonen av mannen viste at han hadde «gjennombrudd av realitetsbrist».

Varulv-forklaring

En venn av 25-åringen har forklart politiet at siktede tidligere hadde fortalt ham at han hadde blitt en varulv. Han har videre forklart at mannen hadde sagt at han hadde drept en prostituert før, og at han viste hvordan han hadde gjort det i et tv-spill.

Dagbladet vet at det ble funnet rester av flere ulike rusmidler i mannens blod. Mannen har erkjent de faktiske handlingene, men ikke erkjent straffskyld. Mannen forsvarer, Joar Berg Henjum, har tidligere sagt til Dagbladet at hans klient ikke forstår at realitetsbristene kan være forårsaket av ulovlige rusmidler.

- De sakkyndige beskriver at siktede har hatt realitetsbrister over tid før drapet skjedde. Disse realitetsbristene er av en slik karakter at de må regnes som psykoser i medisinsk forstand, har advokat tidligere sagt til Dagbladet.

Mannen jobbet som telefonselger i Havnelageret i Oslo sentrum, like ved der Sandeva jobbet.

Avslørt av mobilen

Som Dagbladet kunne fortelle i fjor, fant politiet til slutt fram til den 25 år gamle mannen etter at analytikerne klarte å trekke ut data som viste at siktede og offerets telefon - som siktede hadde tatt med seg - hadde beveget seg på lik måte i det samme tidsrommet, fra Bispekaia og til St. Hanshaugen, hvor mannen bodde.

- Analysen viste at bevegelsene på siktedes telefon var sammenfallende med bevegelsene på fornærmedes telefon, sa politiadvokat Tina Bjarkø Helleland til Dagbladet i fjor.

Før politiet gikk til pågripelse, fikk de ytterligere to gjennombrudd: De fant igjen 25-åringen på en video fra områdene hvor Sandeva jobbet, tatt kort tid før hun ble drept. I tillegg fant de ut at han hadde kjøpt en kniv dagen før drapet.