Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mann (26) frikjent for sove­voldtekt på julebordnachspiel

Frikjent av lagmannsretten.

ANMELDTE VOLDTEKT: Kvinnen er skuffet over domsutfallet. Foto: Jørn H. Moen
ANMELDTE VOLDTEKT: Kvinnen er skuffet over domsutfallet. Foto: Jørn H. Moen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En 26 år gammel mann er frikjent av Borgarting lagmannsrett for voldtekt av en kvinnelig kollega.

Mannen ble anmeldt for en såkalt sovevoldtekt etter et julebordnachspiel, og dømt til fire års fengsel i Oslo tingrett, men altså frifunnet i lagmannsretten. Han ble også frifunnet for oppreisningskravet fra kvinnen.

- Det er en stor lettelse for ham, sier mannens forsvarer, advokat Victoria Marciuch.

Var på julebord

Saken startet etter et julebord for de ansatte ved restaurant i Oslo. To menn og to kvinner dro på nachspiel i den ene kvinnens leilighet, og de fire endte opp med å sove i samme seng.

Kvinnen forklarte i retten at hun våknet av det hun opplevde som at mannen trakk penisen sin ut av henne. Hun dro samme dag til voldtektsmottaket på legevakta i Oslo, og det ble funnet rester av mannens sæd på innsiden av trusa hennes.

BESLAG: Politiet tok beslag i klærne kvinnen hadde på seg den natta. Det ble funnet sæd fra mannen på innsiden av kvinnens truse. Foto: Jørn H. Moen
BESLAG: Politiet tok beslag i klærne kvinnen hadde på seg den natta. Det ble funnet sæd fra mannen på innsiden av kvinnens truse. Foto: Jørn H. Moen Vis mer

Mannen har hele tiden nektet straffskyld. Da han forklarte seg for politiet, hadde han ingen forklaring på sædfunnet, men da han forklarte seg i tingretten sa han at det kunne skyldes at han hadde hatt ufrivillig sædavgang i løpet av natta. Han sa han var våt i skrittet da han våknet og at penisen hans var erigert. Han ble ikke trodd i tingretten. Men det ble han i lagmannsretten.

Retten mener «mye taler for» at han tilpasset forklaringen sin underveis i saken og at det innebærer at det kan stilles spørsmål ved troverdigheten til forklaringen, men at det ikke er tilstrekkelig til å legge til grunn at det har vært «intim kontakt» «i form av innføring av penis og/eller fingre i hennes skjede».

- Kan være flere årsaker

Lagmannsretten mener det faktum at det ble funnet sædceller fra ham på innsiden av trusen hennes taler for at det har vært seksuell kontakt, «eller i alle fall seksuell aktivitet».

- Det kan imidlertid være flere årsaker til at hans sædceller er påvist i hennes truse, og lagmannsretten kan ikke se at dette tekniske beviset entydig taler for at han har trengt inn i hennes skjede med enten penis eller fingre, heter det i dommen.

Da kvinnen var til undersøkelse hos voldtektsmottaket, ble det krysset av for «vet ikke» på spørsmål om det hadde vært inntrengelse av penis, og at hun «mistenker seg utsatt for inntrengning med penis i skjede mens hun sov». Kvinnen mener avkrysningen måtte skyldes en misforståelse, men lagmannsretten finner ikke det sannsynlig, og legger vekt på at det er forskjell mellom det som framgikk av skjemaet og det kvinnen senere har forklart.

Juryen i lagmannsretten ble også bedt om å vurdere om mannen kunne straffes for seksuell handling med noen som ikke har samtykket. De svarte nei også til det.

Delt rett i erstatningsspørsmålet

Det var de tre fagdommerne i saken som avgjorde oppreisningsspørsmålet. Flertallet på to dommere konkluderte med at mannen måtte frikjennes også for dette, mens den ene dommeren mente det var «klar sannsynlighetsovervekt for at det fant sted en inntrengning i hennes skjede mens hun sov, enten med fingre eller med penis».

Forsvarer Marciuch sier klienten er fornøyd med at han også ble frikjent for oppreisningskravet.

- Dommen er etter vårt syn et resultat av en helt riktig vurdering av bevisene i saken, sier Marciuch.

- Tøft

Saken ble opprinnelig henlagt av en politiadvokat i Oslo-politiet, men etterforskningen ble gjenopptatt etter en klage fra bistandsadvokat Rjukan til statsadvokaten. Rjukan sier de tar dommen til etterretning:

- Dommen tas til etterretning samtidig som jeg konstaterer at juryen var uenig med en enstemmig tingrett som i april i fjor fant tiltalte skyldig i voldtekt av min klient, sier Rjukan.

BISTANDSADVOKAT: Trine Rjukan. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
BISTANDSADVOKAT: Trine Rjukan. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Det har uansett utfall i lagmannsretten betydd svært mye for fornærmede at det ble tatt ut tiltale og at det ble domfellelse i tingretten. Hun føler at hun har blitt trodd på av kompetent påtalemyndighet og av én rettsinstans, sier Rjukan.

Kvinnen sier de to rettsrundene har vært tøffe.

- Jeg tror dessverre ikke at jeg ville anmeldt igjen hvis jeg visste det jeg vet nå. I tingretten følte jeg at det var godt tilrettelagt, men rettsbehandlingen i lagmannsretten var tøff, sier kvinnen.

Mannen som nå er frikjent er fra Polen og risikerte utvisning fra landet hvis han ble dømt.

Saken ble omtalt i Magasinet i fjor.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!