Mann (26) knyttet til satanistisk miljø

Pågrepet etter brann og hærverk på Nordstrand kirke. Er tidligere dømt for lignende forhold.

KJENT FRA FØR: Mannen som ble pågrepet i nærheten av Nordstrand kirke natt til mandag, og nå sjekkes opp mot hærverk ved kirken de siste dagene, er knyttet til et satanistisk miljø. Foto: DANIEL LAABAK
KJENT FRA FØR: Mannen som ble pågrepet i nærheten av Nordstrand kirke natt til mandag, og nå sjekkes opp mot hærverk ved kirken de siste dagene, er knyttet til et satanistisk miljø. Foto: DANIEL LAABAKVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Politiet pågrep i dag en 26 år gammel mann, som de knytter til hærverket mot Nordstrand kirke de siste dagene. Mannen ble pågrepet natt til mandag, etter at han ble oppdaget på kirkegården sammen med to andre menn. En av disse mennene slo ned en vekter.

- Det er en person som vi kjenner fra før, og som er kjent for lignende forhold. Han er tilknyttet et satanistisk miljø, sier stasjonssjef ved Manglerud politistasjon, Gro Smedsrud, til Dagbladet.no.

Hun bekrefter at mannen er dømt for lignende forhold i Osloområdet, men vil ikke gå i detalj på hva disse forholdene går ut på.

Ser sammenheng mellom hærverk og brann
Personen hadde satanistisk påskrift på T-skjorta da han ble pågrepet i natt, og er foreløpig siktet for å ha båret kniv på offentlig sted. Men politiet skal nå avhøre mannen for å undersøke hans rolle i flere hærverksepisoder rundt Nordstrand kirke i løpet av forrige uke:

Natt til søndag hadde noen veltet over 30 gravstøtter, knust ruter og skrevet satanistiske slagord på ruter og vinduer rundt kirken. Og natt til 1. mai brant det i en driftsbygning knyttet til kirkegården, en brann politiet mistenker er påtent.

- Det har vært flere forhold de siste dagene, og vi velger å se alle sakene i sammenheng, sier Smedsrud.

26-åringen ble pågrepet på en bensinstasjon ikke langt fra Nordstrand kirke. De to personene som han ble sett sammen med på kirkegården, er fortsatt på frifot.

Politiet tror en av disse mennene står bak angrepet på en vekter, som skal ha blitt slått med en stokk eller en lignende gjenstand.

VELTET: Natt til søndag ble mellom 30-40 gravstøtter på kirkegården ved Nordstrand kirke veltet. Foto: ROGERIO SNARLI
VELTET: Natt til søndag ble mellom 30-40 gravstøtter på kirkegården ved Nordstrand kirke veltet. Foto: ROGERIO SNARLI Vis mer

- Mannen er iført en pilotjakke, mørk olabukse og et oransje plagg under jakken. Han har sko med hvite striper, sier Smedsrud.

Mulig mer hærverk
Kirkegjengere som møtte opp til gudstjeneste søndag morgen, ble møtt av omfattende hærverk på kirken og kirkens eiendom.

- Det er veldig vondt, og oppleves som meningsløst. Det er spesielt sårende for de som har gravene til sin familie her, sa  menighetsforvalter Vigdis Nielsen Bø til Dagbladet.no i forbindelse med hærverket.

Også i natt er det trolig utført noe hærverk.

- En rute i kirken er knust, men det er litt uklart om det har skjedd i natt eller natt til søndag, sa operasjonsleder Tor Grøttum ved Oslo politidistrikt natt til mandag.

Den 26 år gamle mannen skal avhøres av politiet i formiddag.

MISTENKT PÅTENT:  Natt til 1. mai brant det i driftsbygningen til gravferdsetaten rett ved kirken. Politiet mistenker at brannen er påtent. Foto: ROGERIO SNARLI
MISTENKT PÅTENT: Natt til 1. mai brant det i driftsbygningen til gravferdsetaten rett ved kirken. Politiet mistenker at brannen er påtent. Foto: ROGERIO SNARLI Vis mer