Mann (28) brøt turløp - funnet omkommet

Falt utfor skrent i Bergens-fjellene. Tredje omkomne på fem år i turløpet Rett Vest.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En 28 år gammel mann ble i kveld funnet omkommet etter at han brøt det krevende turløpet Rett Vest i Bergens-fjellene. Da han ble funnet, hadde han vært borte i nærmere ti timer.

- Letemannskaper fant mannen omkommet nedenfor en fjellskrent klokka 20.28, opplyser operasjonsleder Ole Geir Magnussen ved Hordaland politidistrikt til Dagbladet.

Følte seg dårlig
Styrkeprøven Rett Vest er et årlig løp som går over 50 km i Bergens-fjellene. Det startet klokka 07.45 i morges, med 150 deltakere.

- Mellom klokka 10 og 11 ringte mannen sin samboer fra en post på Gullfjellet og fortalte at han brøt løpet. Han følte seg svimmel og kvalm, sier Magnussen.

28-åringen avtalte å møte samboeren nedenfor fjellet, på Unneland, klokka 12.10 - men dukket ikke opp.

Det gikk så over fire timer før mannen ble meldt savnet.

- Vi fikk melding klokka 16.15 - og satte i gang leteaksjon, forteller operasjonslederen.

Det var dårlig vær med tåke og sleipt gåunderlag da turløpdeltakeren forsvant.

En stor styrke bestående av politiet, frivillige fra Røde Kors, redningshunder, Sea King-helikopter og deltakere fra Rett Vest kastet seg inn i letingen - og 28-åringen ble altså funnet seint i kveld.

Dugnad
28-åringen er den tredje deltakeren som dør under Rett Vest-løpet på fem år. I 2004 omkom to da de skulle forsere en foss, og arrangementskomiteen la i etterkant av ulykken om ruta og innrømmet at løpet burde vært stoppet på grunn av dårlig vær.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Løpet, som arrangeres på dugnad av deltakerne, er kjent for å være krevende. I år brøt 50 av de 150 deltakerne på et tidlig stadium av løpet, ifølge operasjonsleder Magnussen.

Arrangementskomiteen opplyser på sine nettsider at alle deltar på egen risiko.

Komiteen avholder i kveld et krisemøte der de skal finne ut hva de skal gjøre videre.

- I kveld skal vi gå igjennom det som er skjedd. I morgen blir det en samling for deltakere og pårørende i Bergen sentrum, sier Jan Wilhelm Werner, talsmann for arrangementskomiteen, til Dagbladet.

Ifølge Dagbladets opplysninger skal nedleggelse av det tradisjonsrike løpet være blant alternativene som blir diskutert på krisemøtet.

Forsvarlig?
- Var det forsvarlig å la løpet gå sin gang i dag?

- Vi vurderte iallfall kombinasjonen av vind, temperatur og regnmengde dit hen at det ville gå bra, sier Werner, som ikke vil spekulere på årsaken til ulykken.

- Det er for tidlig å svare på det. Nå skal vi snakke sammen og bistå politiet, samt ta vare på den omkomnes pårørende, sier talsmannen.

Tid og sted for samlingen i morgen vil bli annonsert på Styrkeprøven Rett Vests hjemmesider.

De siste deltakerne i turløpet som ikke hadde brutt, kom i mål klokka 22.40.