Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mann (28) fikk tilbake følelsen etter å ha vært lam i over ti år

Mekanisk håndprotese sender signaler til hjernen.

 Robot med følelser:  Denne hånden kan tankekontrolleres og sende følelser tilbake til hjernen. Foto: DARPA
Robot med følelser: Denne hånden kan tankekontrolleres og sende følelser tilbake til hjernen. Foto: DARPA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En 28 år gammel mann, som ble lam etter en ryggmargsskade for over ti år siden, har fått følelsen tilbake.

Dette er resultatet av et amerikansk forskningsprosjekt, som har lyktes i å utvikle en robothånd som sender signaler tilbake til hjernen.

- Ved å overføre signaler fra en mekanisk hånd direkte til hjernen har vi nesten greid å gjenopprette kroppens naturlige funksjon, sier prosjektleder Justin Sanchez, ifølge rapporten.

Teknologi, utviklet av forskere ved Johns Hopkins University, har tidligere gjort det mulig for hjernen å styre den mekaniske hånden med tanker, men det er først nå at robothånden har greid å registrere følelser og sende dem tilbake den andre veien.

Stort potensiale Gjennombruddet gir håp om at mennesker, med for eksempel lammelser eller amputasjoner, i fremtiden skal kunne kontrollere og motta sanseinntrykk fra mekaniske erstatninger.

- Ringen er sluttet. Dette arbeidet viser potensialet til sømløse alternativer for kroppens naturlige funksjoner, sier Sanchez i rapporten.

Det oppsiktsvekkende fremskrittet er presentert av DARPA, en etat i det amerikanske forsvarsdepartementet med ansvar for å utvikle ny teknologi for militæret.

DARPA vil ikke spekulere i når teknologien kan bli gjort tilgjengelig for pasienter, men planlegger å publisere flere detaljer så snart de får på plass en avtale om publisering med et vitenskapelig tidsskrift.

Gjennombruddet Iført det høyteknologiske utstyret, med bind for øynene, fikk den ikke-navngitte forsøkspersonen i oppgave å si hvilken av fingrene hans forskerne berørte. Ifølge rapporten lå testresultatet tett opp til 100%.

 Fremskritt:  Den følsomme hånden er en videreutvikling fra den tradisjonelle protesen. Foto: DARPA
Fremskritt: Den følsomme hånden er en videreutvikling fra den tradisjonelle protesen. Foto: DARPA Vis mer

- På ett tidspunkt berørte vi to fingre, i stedet for én. Det var da han spurte om vi forsøkte å lure ham at vi forstod at følelsene robothånda ga var svært virkelighetsnære.

Sofistikerte sensorer gjør at hånden registrerer fysisk kontakt. Denne kontakten konverteres til elektriske signaler før de sendes tilbake til personens hjerne.

Forsøkspersonen skal ha uttalt at det var som om følelsen kom fra hans egen hånd.

Kjent også i Norge Da Birgit Skarstein, realitydeltager NRK-serien «Ingen grenser», kom gående inn på Idrettsgallaen i 2013, var det, ifølge førsteamanuensis ved UiO og seksjonsleder ved Oslo Universitetssykehus, Ole Jakob Elle, ved bruk av en robotramme som kunne fungert godt sammen med DARPAs teknologi.

- Rammen som Birgit brukte var av en mye enklere teknologi, og ikke styrt av hjernen i det hele tatt. Men koblet til «toveisteknologien» som DARPA utvikler kan den bli et veldig nyttig verktøy for nordmenn med lignende funksjonshemninger.

Etter det Elle kjenner til, er det ikke igangsatt tilsvarende norske prosjekter, men han sier til Dagbladet at det er forsket på «brain interface» også her til lands, blant annet ved NTNU og UiO.

- Det er vanskelig å si når dette kan bli tilgjengelig for nordmenn, men hvis DARPA har gode resultater fra forsøk nå, burde noe av dette være tilgjengelig i løpet av relativt få år, sier Elle til Dagbladet.

Støttes av president Obama Prosjektet har fått nasjonal oppmerksomhet, og har blitt omtalt som et viktig ledd i å støtte amerikanske krigsveteraner som har ofret vitale kroppsdeler i krig.

Se Obamas tale her.

 Prosjektleder Justin Sanchez kommer snart med flere detaljer om prosjektet. Foto: DARPA
Prosjektleder Justin Sanchez kommer snart med flere detaljer om prosjektet. Foto: DARPA Vis mer

I talen sier Obama at ett av målene med prosjektet er å gi soldater, som ofret armene sine for landet, muligheten til igjen å kaste ball med sine barn.

Bakgrunn DARPA stod i sin tid bak blant annet ARPANET, forløperen til det som i dag er internett, og dataoverføringsteknologien TCP/IP.

Den mekaniske hånden er en moderne variant av den klassiske statiske protesen - definert som en kunstig erstatning for en kroppsdel, for eksempel tenner, arm, bein og lignende.

 På to bein:  Er det ingen grenser for hva teknologi kan gjøre? Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
På to bein: Er det ingen grenser for hva teknologi kan gjøre? Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!