Mann (28) frikjent for voldtekt. Retten mente han sov

Mannens DNA ble funnet på kvinnen. 

DOM: En 28 år gammel mann ble i fjor tiltalt for voldtekt på en kvinne, men ble i Oslo tingrett frikjent fordi han sov. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
DOM: En 28 år gammel mann ble i fjor tiltalt for voldtekt på en kvinne, men ble i Oslo tingrett frikjent fordi han sov. Foto: Lise Åserud / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En mann i 20-åra er i Oslo tingrett frikjent etter å ha blitt tiltalt for sovevoldtekt mot en kvinne.

Retten mente mannen «mest sannsynlig sov» og var bevisstløs da de seksuelle handlingene fant sted, og at han dermed ikke handlet forsettlig da han hadde seksuell omgang med kvinnen, som var ute av stand til å motsette seg de seksuelle handlingene.

Thomas Randby i Advokatfirmaet Elden forsvarer mannen.

- Hva tenker tiltalte om at han ble frikjent?

- Han ble lettet over å ha blitt trodd i retten, sier forsvareren.

Møttes på byen

Det var i mai i fjor mannen og kvinnen møttes på vei fra byen. Kvinnen ble med mannen hjem og tok noen øl på takterrassen der mannen hadde leilighet.

Kvinnen ønsket å dra hjem, men tiltalte inviterte henne til å bli, «og sa at det ikke kom til å skje noe». Kvinnen aksepterte dette og sa også at «det ikke kom til å skje noe».

Begge var trøtte og la seg til å sove i mannens seng.

En time etter at de sovnet våknet kvinnen, ifølge hennes forklaring, av at mannen voldtok henne.

Ble overrasket og sjokkert

- Fornærmede var sliten og sovnet ganske fort, og hun våknet av at tiltalte «drev og hadde sex med henne uten hennes samtykke», står det dommen.

Kvinnen anmeldte forholdet samme dag.

Tiltalte sa i avhør og under rettssaken at han sov og at han ikke hadde fått med seg at det var noe seksuelt inn i bildet. Da politiet kom på døra for å arrestere ham, ble han overrasket og sjokkert.

- Tiltalte sa han vanligvis sover tungt og at det skal mye til å vekke ham. Ifølge tiltalte skjedde det ikke noe seksuelt i senga. Tiltalte forklarte at han hadde sovet og at det etter det han visste, ikke var skjedd noe den natten, står det i dommen.

Mannen var naken da han våknet, og forklarte det med at han noen ganger tok av seg boksershortsen i søvne.

DNA-match

Undersøkelser utført av kvinnen og mannen viser at deres DNA var på begges kjønnsorganer.

Den tiltalte stilte seg undrene til at hennes DNA var funnet på hans kropp.

To sakkyndige var vitne i rettssaken, blant andre rettspsykolog Pål Grøndahl.

Retten konkluderte med at den tiltalte ikke var ved bevissthet under den seksuelle handlingen, men han ble ikke utredet for søvnproblemer.

Glad for å bli trodd

Kvinnens bistandsadvokat Gro Wildhagen, sier at hennes klient er glad for å ha blitt trodd.

- Hun er glad for at hun har blitt trodd, og at retten har lagt til grunn hennes forklaring. Men hun sier det er fortvilende at selv om hun ble trodd, ble mannen frikjent.

- Hvordan har hun hatt det?

- Hun har slitt og har i perioder vært sykmeldt. Hun har hatt det vanskelig, men hun er lettet over å ha blitt trodd, og er glad for at hun er ferdig med å forklare seg. Det syntes hun var tungt, sier bistandsadvokaten.

De har ikke tatt stilling til om de skal anke saken.

Wildhagen sier at hun ikke ønsker å kommentere om retten burde utrede tiltalte for søvnproblemer.

- Burde blitt utreda

Forsvarer Randby mener imidlertid at hans klient burde blitt utredet for søvnproblemer.

- Hvis man hadde utredet dette spørsmålet med sakkyndige fra starten av, hadde det ikke vært tatt ut tiltale. Det er en mangel i etterforskningen at man ikke helt fra start fikk utredet dette spørsmålet, sier Randby.

Aktor i saken, Erik Marthinussen, sier til Dagbladet at han ikke har lest dommen. Han ønsker derfor ikke å kommentere hvorfor 28-åringen ikke ble utredet for søvnproblemer.

La seg til å sove

Til støtte for 28-åringens forklaring om at han ikke voldtok kvinnen, har retten lagt vekt på at han ble liggende i sengen da fornærmede forlot leiligheten.

- Om han da hadde vært klar over at han hadde hatt samleie med fornærmede uten hennes samtykke, og eventuelt lot som han sov, og han ønsket å unngå ansvar for det, ville det etter rettens oppfatning vært naturlig at han enten hadde stått opp og forsøkt å snakke med fornærmede eller dusjet for å fjerne spor, står det i rettsavgjørelsen.

Tiltalte ble, ifølge hans forklaring, derimot liggende i flere timer i senga før politiet dukket opp på døra.

Mannen skal også ha fortalt til en venn at han ønsket å se kvinnen igjen.

- Dette tyder etter rettens oppfatning også på at han ikke hadde noe minne om at det var skjedd noe seksuelt mellom ham og fornærmede og dermed at han sov. Hans reaksjon på hennes anmeldelse var sjokk og vantro, hvilket også taler for at han ikke husket å ha hatt samleie med fornærmede og at han sov mens det pågikk, står det i dommen.