HJERTESTANS: En ung mann døde av hjertestans mens han ventet på legesjekken under opptaket til Politihøgskolen. Foto: Torbjørn Grønning
HJERTESTANS: En ung mann døde av hjertestans mens han ventet på legesjekken under opptaket til Politihøgskolen. Foto: Torbjørn GrønningVis mer

Mann (29) døde under opptak til politihøgskolen

Gjennomførte de fysiske testene og døde mens han ventet på legesjekk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): En 29 år gammel mann døde i 14-tida i dag under opptaksprøven til Politihøgskolen i Oslo.

Hjertestans Mannen gjennomførte den fysiske delen av opptaksprøven i Idrettshøgskolens lokaler fra klokka 08 til 11.30, og hadde dratt tilbake til Politihøgskolen da han falt om med hjertestans. Kandidaten satt da på et venteværelse ved legekontoret på høyskolen, der han skulle inn til den rutinemessige medisinske kontrollen som er en del av opptaket.

Ansatte ved Politihøgskolen startet førstehjelp på stedet mens ambulanse ble tilkalt, men livet sto ikke til å redde.

- Vi anser ikke dødsfallet som mistenkelig, understreker kriminalvaktleder Arne Kaspersen ved Oslo politidistrikt.

Opptaket for gruppa som den avdøde var en del av ble avbrutt, og de andre kandidatene fikk tilbud om krisehjelp.

Besto prøvene Opptaksprøven ved Politihøgskolen består av en teoretisk og en fysisk del.

I den fysiske delen må kandidatene svømme hundre meter og gjennomføre et dykk der man henter opp to gjenstander på 1,5 meters dyp. I tillegg må man gjennomføre stille lengde, samt benkpress og «hang ups».

Testen avsluttes med at kandidatene løper så langt de klarer på ti minutter. Man får en poengsum for hver øvelse som så legges sammen og avgjør om du har bestått.

- Kandidaten besto de fysiske testene og det var ingenting som tilsa at noe var unormalt, sier politioverbetjent Simen Østgaard til Dagbladet.

Han er ansvarlig for den fysiske delen av opptaket ved Politihøgskolen i Oslo, og var tilstede da 29-åringen gjennomgikk prøvene.

Politioverbetjenten bekrefter at mannen på forhånd hadde fylt ut en egenerklæring der det ikke framgik noen helseproblemer, og at 29-åringen heller ikke etter testen ga uttrykk for ubehag som kan forklare hjertestansen.

Les mer om den fysiske testen her (pdf).

- Dette er en tragisk hendelse for vedkomne og familien hans, først og fremst. Vi føler aller, aller mest med de pårørende i den situasjonen som er oppstått, sier administrasjonssjef Eli Vogel Hovde ved Politihøgskolen.

- Aldri hørt om noe lignende Leder i Politiets fellesforbund, Arne Johannessen, har aldri hørt om noe lignende tidligere.

- Nei, jeg har heldigvis ikke gjort det. Det er første gang jeg hører om et slikt tragisk dødsfall under opptaket, sier Arne Johannessen til Dagbladet.

Johannessen mener den fysiske testen ikke er spesielt hard, men det er vanlig å gi alt under den siste delen, der man løper så langt man kan i 10 minutter.

- Det er en ordinær fysisk test som alle ungdommer med litt fysisk standard klarer uten problemer. Er du motivert, som du bør være når du søker opptak til Politihøgskolen, så tar du deg skikkelig ut på den siste løpebiten. Men generelt er det ikke farlig å ta seg helt ut fysisk, sier forbundslederen.

BESTO: Politioverbetjent Simen Østgaard bekrefter at den avdøde mannen besto de fysiske testene. Til høyre kommunikasjonssjef Torill Gulbrandsen. Foto: Torbjørn Grønning
BESTO: Politioverbetjent Simen Østgaard bekrefter at den avdøde mannen besto de fysiske testene. Til høyre kommunikasjonssjef Torill Gulbrandsen. Foto: Torbjørn Grønning Vis mer