Mann (31) dømt til åtte års fengsel for grov vold mot datteren (fire uker)

Datteren fikk kragebeinsbrudd, kraniebrudd og omfattende varige hjerneskader.

DRO TIL LEGEVAKTA: Men først etter halvannet døgn. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
DRO TIL LEGEVAKTA: Men først etter halvannet døgn. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): En mann (31) er dømt til åtte års fengsel i Oslo tingrett for å ha påført sin fire uker gamle datter kragebeinsbrudd, kraniebrudd og omfattende varige hjerneskader.

Barnets mor (25) er dømt for å ikke ha tatt med den livstruende skadde jenta til legevakta før etter halvannet døgn. Hun dømmes til ti måneders fengsel, men seks av disse gjøres betinget. Hun får fradrag for 115 dager i varetekt.

I dommen beskrives jentas tilstand nå slik:

«Hun er økende spastisk, og har ikke viljestyrte bevegelser. Hun reagerer på lys og lyder, men det er usikkert hvordan hun fortolker inntrykkene. Hun har nesten ikke hatt hodeomkretsutvikling siden skadetidspunktet. Hjernen har ikke utviklet seg; tvert i mot viser fremlagte bilder at store deler av hjernebarken har forsvunnet og er blitt erstattet med væske (uttalt hjernesvinn)».

«Shaken baby syndrome»

Den rettsoppnevnte sakkyndige forklarte i retten at barnet i dette tilfellet har alle de tre typer av hodeskader som er karakteristisk ved «Shaken baby syndrome».

I dommen er det oppsummert slik:

«Skallebruddet og blodansamlingene utenpå venstre øye og i underhuden ved siden av øyet tyder på at barnet har vært utsatt for stump vold med ett eller flere direkte treff mot venstre side av hodet/venstre øye. Kravebensbruddet skyldes stump vold som ved støt/slag/grep mot høyre skulder. Slike brudd kan ses hos barn som har vært utsatt for filleristing, der barnet holdes i fast grep rundt overkroppen og grep rundt skulder er årsak til bruddet.»

I en rekonstruksjon og overfor retten forklart 31-åringen at skaden oppsto da han kom borti jenta med albuen i søvne. Retten tror ikke på forklaringen.

- At han i sovende tilstand skal ha gjort en så voldsom og hard bevegelse med armen som det han viste under rekonstruksjonen, er svært lite trolig. Det er videre uforståelig hvorfor tiltalte ikke umiddelbart tok med seg jenta til lege dersom det virkelig hadde vært tale om en reell ulykke, heter det i dommen.

Mannen anker dommen.

FORSVARERE: Thomas Randby og Hilde Marie Ims. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
FORSVARERE: Thomas Randby og Hilde Marie Ims. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

- Min klient er uenig i rettens bevisvurdering, og han er skuffet over at retten har sett bort fra forklaringen hans. Han har allerede bestemt seg for at dommen vil bli anket, sier forsvarer Thomas Randby, advokat i Advokatfirmaet Elden, til Dagbladet.

I affekt

Retten legger til grunn at voldshandlingen trolig skjedde i affekt, men presiserer at det ikke fritar for straff. Retten mener et sannsynlig scenario er at det har skjedd etter at barnet har skreket.

- Tiltalte har kommet i sterk affekt over barnet på grunn av søvnmangel og antakelig irritasjon for at ektefellen hadde forlatt leiligheten uten å ta med seg datteren, heter det i dommen.

- Allmennmenneskelig plikt

Foreldreparet kommer opprinnelig fra Somalia. Den tiltalte barnefaren har bodd i Norge i 11 år, og er norsk statsborger. Barnets mor kom først til Norge før de giftet seg i 2013. Hun er skoleelev, og går blant annet på norskopplæring.

Barnets mor forklarte i retten at mannen nektet henne å ta med jenta til legevakta. Barnet ble alvorlig skadet mens mor var i et møte hos Nav på Sagene i Oslo på morgenen 5. januar i år. I retten la hennes forsvarer Hilde Marie Ims vekt på at hun hadde begrensede muligheter til å få datteren til lege uten mannens godkjennelse. Tingretten mener hun uansett hadde en handleplikt.

- Å gjøre alt som står i ens makt for å få øyeblikkelig medisinsk tilsyn med et så skadet barn som dette, er en allmennmenneskelig plikt, heter det i dommen.

Ims sier hun ikke har fått drøftet med klienten om det er aktuelt å anke dommen.

- Hun mener hun har hatt lite handlingsrom, og at hun har gjort det hun har kunnet, sier forsvareren.

Retten legger blant annet vekt på at mannen ved flere anledninger forlot leiligheten, og at hun da kunne tatt henne til legevakta.

Barnet vil trolig aldri kunne verken gå eller sitte oppe, og trolig heller ikke snakke.

Jenta og foreldreparet bodde sammen i en leilighet på Sandaker i Oslo.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer