MÅ SONE: En mann og en kvinne med østeuropeisk opprinnelse er dømt til 4 år og 10 måneders fengsel for ran og grove tyverier mot ti eldre personer i Oslo og Bærum. I tillegg må de betale nesten en million kroner i erstatning og oppreisning til fornærmede. Foto: Fredrik Varfjell / Scanpix
MÅ SONE: En mann og en kvinne med østeuropeisk opprinnelse er dømt til 4 år og 10 måneders fengsel for ran og grove tyverier mot ti eldre personer i Oslo og Bærum. I tillegg må de betale nesten en million kroner i erstatning og oppreisning til fornærmede. Foto: Fredrik Varfjell / ScanpixVis mer

Mann (31) og kvinne (30) dømt til fire år og ti måneder i fengsel etter å ha ranet eldre personer i Oslo og Bærum

De domfelte må også betale erstatning til ofrene. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mannen (31) og kvinnen (30) er i Oslo Tingrett dømt til 4 år og 10 måneder fengsel for å ha ranet, stjålet og utøvd vold mot ti personer i 80- og 90-åra i Oslo og Bærum. De er domfelt for fire ran og seks forsøk på grove tyverier.

I tillegg er de dømt til å betale til sammen én million kroner i erstatning, og oppreisning til de fornærmede.

Da rettssaken startet i tingretten for to uker siden forklarte den domfelte mannen at målet var å stjele fra eldre personer i Norge. Dette var også noe som retten la vekt på i deres vurdering da de skriver at de domfelte «er mennesker som man som utgangspunkt ikke kan stole særlig på» på grunn av deres handlinger.

Handlingene mannen og kvinnen er dømt for strekker seg fra januar til oktober i fjor.

Både mannen og kvinnen er opprinnelig fra Øst-Europa, men har hatt oppholdssted i Sverige der de skal ha planlagt hvordan de skulle gå fram for å rane og stjele til seg verdier.

De domfelte skal ha brukt biler for å komme seg over grensa for å rane eldre og gjennom bilder fra overvåkingskameraer i minibanker og grenseoverganger klarte politiet å spore dem opp.

- Jeg ropte hjelp, hjelp

De domfelte ranet til seg store verdier ved å hevde at de for eksempel skulle «sjekke varmtvannet» eller «måle forurensning» i huset til folk. De domfelte skal ha sett etter eldre personer på flere kjøpesentre i Oslo og deretter fulgt etter dem på vei hjem.

I ett av punktene de er dømt for ifølge tiltalen skal mannen ha «sjekket varmtvannet» på kjøkkenet, mens den domfelte kvinnen (30) snek seg rundt i huset for å finne verdier hos en 94 år gammel mann på Tveita i Oslo.

I hans leilighet fant de omlag 70 000 kroner i en konvolutt. I tingretten forklarte den fornærmede 94-åringen at de domfelte prøvde å hindre ham i bevege seg fritt i eget hjem. Da 94-åringen prøvde å gå til stua da han hørte det var noen der, forklarte han følgende i tingretten:

- Jeg ble dyttet og falt på gulvet på kjøkkenet. Mannen hjalp meg ikke opp, men jeg fikk meg opp selv. Deretter tok han basketak på meg. Jeg ropte hjelp, hjelp, men da tok mannen hånden i ansiktet på meg, sa den fornærmede 94-åringen.

TO DØMT: Politiadvokat Stian Thommesen sier domfellelsene er helt i tråd med tiltalen fra påtalemyndighetene. Her sammen med bistandsadvokat Anne Kristine Bohinen under rettssakens første dag. Foto: Karen O. Setten / Dagbladet
TO DØMT: Politiadvokat Stian Thommesen sier domfellelsene er helt i tråd med tiltalen fra påtalemyndighetene. Her sammen med bistandsadvokat Anne Kristine Bohinen under rettssakens første dag. Foto: Karen O. Setten / Dagbladet Vis mer

De to domfelte skal være del av et større nettverk som raner eldre mennesker.

En av de fornærmede i saken pådro seg hjerneblødning på grunn av et fall da det ble begått ran.

I tillegg til å rane til seg bankkort, for deretter å bruke titusenvis av kroner, fortalte forklarte mannen i tingretten at smykkene de stjal ble solgt i Sverige på det svarte markedet.

Dom i tråd med tiltalen

Da saken kom opp for tingretten for to uker siden innrømmet både mannen og kvinnen skyld i flere av tiltalepunktene. I punkter de ikke har sagt seg skyldig, har de likevel blitt dømt på grunn av sterke beviser.

Politiadvokat Stian Thommesen ba om fem års fengsel til den domfelte mannen (31) og 4 år og 10 måneders fengsel til kvinnen (30).

- Dommen er så og si helt i tråd med tiltalen. Det er kun ett punkt de er frikjent for og det er et oppreisningskrav til en av ofrene, sier Thommesen.

Anker dommen

De domfelte har 14 dager på seg til å eventuelt anke til lagmannsretten.

Vidar Lind Iversen, som forvarer den domfelte kvinnen, skriver i en SMS til Dagbladet at dommen er anket.

- Dommen er feil, da min klient ble dømt for ran. Hun erkjenner å ha vært med på tyverier, men ikke ran, skriver Lind Iversen.

Erik Dammen Stoltz forsvarer den domfelte mannen (31) og sier at en eventuell anke ikke er vurdert.

FORSVARER: Erik Dammen Stoltz forsvarer den domfelte mannen og sier at de ikke har vurdert anke ennå. Foto: Karen O. Setten / Dagbladet
FORSVARER: Erik Dammen Stoltz forsvarer den domfelte mannen og sier at de ikke har vurdert anke ennå. Foto: Karen O. Setten / Dagbladet Vis mer

- Slik jeg ser det er det er dommen noe streng, men jeg skal gå gjennom dommen nærmere og se hvordan dommeren har vurdert bevisene, også får vi ta en vurdering om vi skal anke saken eller ikke, sier Stoltz.