Prinsdal

Mann (33) fryktet for livet: - Hørte to skudd

To personer er siktet etter at politiet onsdag fikk melding om skudd på Prinsdal i Oslo. Mannen som varslet politiet forteller til Dagbladet at han følte seg truet og løp for livet.

SKAL VÆRE ÅSTEDET: Her skal det ifølge den 33 år gamle mannen ha blitt avfyrt to skudd mens han løp fra tre menn. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SKAL VÆRE ÅSTEDET: Her skal det ifølge den 33 år gamle mannen ha blitt avfyrt to skudd mens han løp fra tre menn. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

PRINSDAL (Dagbladet): Solen skinner og stemningen er rolig i gata der politiet onsdag ettermiddag rykket ut etter en urovekkende samtale med en innringer.

«Politiet er i området Prinsdal etter melding om at det er avfyrt skudd. Vi er i kontakt med mannen som meldte om dette, han er uskadd. Vi søker i området etter 3 menn og en mørk bil. Det er kort tid siden hendelsen og vi jobber med informasjonsinnhenting», lød den første Twitter-meldingen fra politiet.

Onsdag kveld opplyser operasjonsleder Tor Gulbrandsen til Dagbladet at to personer er siktet for trusler etter hendelsen. De ble pågrepet på to ulike steder i Oslo. Politiet har også kontroll på den etterlyste bilen.

Tidligere på dagen møtte Dagbladet den 33 år gamle rumenske mannen som ringte politiet. Han ga dramatiske skildringer av hva som skjedde før han tastet inn nødnummeret på telefonen.

Vi har valgt å anonymisere ham av hensyn til hans sikkerhet.

Mannen forteller at han var på vei til butikken da kameraten, som laget mat hjemme i huset hans, ringte og fortalte at politiet sto på døra og ville snakke med ham.

- Jeg har vært involvert i en politisak for kort tid siden, så jeg skyndte meg hjem. Der sto det tre menn foran en svart Volkswagen. Jeg ble umiddelbart redd på grunn av måten de så på meg, sier 33-åringen.

MYE POLITI: Hundepatruljer ble satt inn i etterforskningen av skytingen som skal ha funnet sted i et boligfelt på Prinsdal i Oslo. Foto: Heiko Junge / NTB
MYE POLITI: Hundepatruljer ble satt inn i etterforskningen av skytingen som skal ha funnet sted i et boligfelt på Prinsdal i Oslo. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer

- Hørte pistol som ble ladd

Mennene skal ha bedt ham om «å sette seg til helvete inn i bilen». Han sier han fryktet hva som ville skje hvis han gjorde som de ba om.

Idet han forsøkte å gå skal en av dem ha holdt ham fast i armen.

- Jeg begynte å gå mot bilen, og da slapp han grepet nok til at jeg klarte å løsrive meg og begynte å løpe. Deretter hørte jeg en pistol som ble ladd, etterfulgt av to skudd, forteller mannen.

REDD: Mannen forteller at han kommer til å ha problemer med å sove etter det som skjedde, og at han føler at han må flytte fra huset sitt. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
REDD: Mannen forteller at han kommer til å ha problemer med å sove etter det som skjedde, og at han føler at han må flytte fra huset sitt. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

33-åringen sier at adrenalinet boblet over i kroppen, og at han løp så fort som han aldri har gjort - med en av de tre mennene hakk i hæl.

- Jeg løp gjennom hager og hoppet over gjerder til sikkert ti hus før jeg nådde et kjøpesenter. Jeg tenkte at jeg var tryggere hvis jeg gjemte meg i folkemengden. Der ringte jeg politiet, forteller han.

Ikke tegn på avfyrte skudd

To personer, henholdsvis en mann i 30-årene og en mann i 20-årene, ble onsdag kveld pågrepet og siktet etter hendelsen.

De er siktet for trusler, opplyser operasjonsleder Tor Gulbrandsen til Dagbladet ved 22.20-tiden.

- Søker dere fortsatt etter den tredje personen?

- Vi mener fortsatt at vi ikke har pågrepet alle mistenkte, sier han.

Tidligere på dagen sa innsatsleder Erik Hestvik at de foreløpig ikke hadde funnet tegn til at det var avfyrt skudd.

INNSATSLEDER: Erik Hestvik sier at de tar denne typen meldinger alvorlig og følger opp med nødvendige ressurser. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
INNSATSLEDER: Erik Hestvik sier at de tar denne typen meldinger alvorlig og følger opp med nødvendige ressurser. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Operasjonsleder Gulbrandsen sier onsdag kveld at det er hypotesen de jobber ut fra, men at de fortsatt ikke har kunnet konkludere med dette. Det er ikke gjort funn av våpen eller andre gjenstander.

Ifølge politiet er det en perifer relasjon mellom 33-åringen og de tre mennene. Politiet har tidligere på dagen gjort undersøkelser i området, avhørt fornærmede og hatt samtaler med vitner.

Innsatslederen sa at de ser alvorlig på denne typen meldinger, og forsikrer at de gjennomfører en grundig etterforskning.

OSLO: Innsatsleder Thomas Broberg sier politiet fikk meldinger om «flere smell» etter at en mann ble skutt på Kampen i Oslo søndag morgen. Video: Brage Lie Jor / NTB. Vis mer

Ikke farlig for allmennheten

Det har den siste tiden vært mange alvorlige voldshendelser i Oslo. Grete Lien Metlid, som leder Felles enhet for etterretning og etterforskning i Oslo, beskrev det tidligere i september som at vi er inne i «en mer urolig periode»

Innsatslederen sier det er altfor tidlig å si om onsdagens hendelse har sammenheng med tidligere voldsepisoder.

- Er det grunn til å tro at disse mennene utgjør en fare for allmennheten?

- Med opplysningene og bildet vi sitter på nå er det ikke det, svarer Hestvik.

NABO: Kawa Botani opplever at kriminaliteten har økt siden han flyttet til Holmlia i Oslo for 30 år siden, men at han trives godt og føler seg trygg. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
NABO: Kawa Botani opplever at kriminaliteten har økt siden han flyttet til Holmlia i Oslo for 30 år siden, men at han trives godt og føler seg trygg. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Lenger opp i gata der skuddene skal ha blitt avfyrt møtte Dagbladet Kawa Botani (54). Han sier at han ikke har hørt eller sett noe av det som skal ha skjedd ved nabohuset tidligere på dagen.

Botani forteller at han har bodd i bydelen Søndre Nordstrand siden 90-tallet.

- Det er litt ubehagelig at politiet kommer så tett på, men samtidig føler jeg meg ikke utrygg her, sier Botani.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer