Mann (35) dømt for øksedrap på sin egen fostermor

Slipper fengsel.

VANT FRAM: Advokat Sigurd Klomsæt fikk medhold i Aust-Agder tingrett, der hans klient slapp fengsel for drapet på sin fostermor. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix
VANT FRAM: Advokat Sigurd Klomsæt fikk medhold i Aust-Agder tingrett, der hans klient slapp fengsel for drapet på sin fostermor. Foto: Terje Bendiksby / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En 35-årig mann er i Aust-Agder tingrett dømt til tvungent psykisk helsevern for overlagt drap på fostermoren i Tvedestrand i fjor sommer. En medtiltalt 19-åring er dømt til 15 års fengsel.

Fornøyd Dommen er en seier for mannen selv og hans forsvarere.

- Jeg er godt fornøyd med at vi har fått medhold. Dette er en dramatisk og vond sak på alle måter, men vi er selvfølgelig fornøyd med at retten fant det riktig å idømme tvungent psykisk helsevern, sier forsvarer Sigurd Klomsæt til Dagbladet.

Aktor, statsadvokat Dennis Danielsen, la ned påstand om 16 års fengsel for mannen - men fikk ikke medhold i dette. Retten kom imidlertid fram til at mannen var psykotisk da han drepte fostermoren, og at han dermed ikke kunne dømmes til fengsel, går det fram av dommen.

Fostermoren ble drept i sitt hjem ved Holt Camping i Tvedestrand. Hun ble slått flere ganger med jernstang og øks.

Nedstemt Avgjørelsen begrunnes slik, ifølge dommen:

«Etter flertallets syn foreligger det (...) en slik reell og rimelig tvil om tiltalte var tilregnelig da han begikk drapet, at han ikke kan dømmes til straff, jf straffeloven § 44»

En av meddommerne mente mannen skulle dømmes til fengsel, men ble nedstemt.

Advokat Klomsæt sier klienten nå får den behandlingen som han har ønsket. Tiltalte selv beskrev det hele slik i retten, ifølge Fædrelandsvennen:

-  Det var som å sitte på kino og se et drap bli begått. Det var ingen tanker og ingen følelser.

FUNNET DREPT: Her på Holt camping ved Tvedestrand ble kvinnen funnet drept. Foto: Roar Laugerud / Dagbladet
FUNNET DREPT: Her på Holt camping ved Tvedestrand ble kvinnen funnet drept. Foto: Roar Laugerud / Dagbladet Vis mer