TATT AV HULL: Ingeniører jobber utenfor boligen til den 36 år gamle mannen som ennå ikke er funnet etter å ha blitt slukt av et synkehull. Foto: AP / Chris O'Meara
TATT AV HULL: Ingeniører jobber utenfor boligen til den 36 år gamle mannen som ennå ikke er funnet etter å ha blitt slukt av et synkehull. Foto: AP / Chris O'MearaVis mer

Mann (36) forsvant i enormt synkehull - fortsatt ikke funnet

Hullene oppstår helt plutselig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den 36 år gamle mannen som forvant i et enormt synkehull mens han sov i sin egen seng i Brandon, Florida, er forstatt ikke funnet.

Jessica Damico, talsperson for Hillsborough County Fire Rescue, forteller til CNN News at de mener hullet oppstod naturlig, og at det ikke er menneskeskapt. Ingeniører skal etterhvert undersøke hullet nærmere, men de tror det kan være rundt 15 meter dypt.

Oppstår plutselig Biler, hus og trær som helt uten forvarsel synker ned i jorden, er et fenomen som oppstår verden over.

SORG: Familiemedlemmer i sjokk etter at en mann ble slukt av et synkehull. Foto: AP / Chris O'Meara
SORG: Familiemedlemmer i sjokk etter at en mann ble slukt av et synkehull. Foto: AP / Chris O'Meara Vis mer

Florida er spesielt utsatt for synkehull fordi det ligger kalkstein under bakken. Kalkstein er en porøs bergart og oppløses i vann. Det kan danne hull i jorden, ifølge AP.

Et synkehull blir vanligvis forårsaket av hyppig eksponering av vann. De fleste synkehullene oppstår i områder hvor grunnen er av myke mineraler som salt, gips, kalkstein, dolomitt og andre lignende bergarter, ifølge Howstuffworks.com.

Begynner under bakken Prosessen begynner under bakken uten at vi legger merke til det. Der dannes det et hull, gjerne etter mye nedbør, eller tørke over lang tid. Overflaten vil etter hvert gi etter, og da skapes synkehullet, som drar med seg hva enn som måtte befinne seg på overflaten.

SYNKEHULL: Her er et synkehull i et hus nord for Guatemala by i juli i 2011. Foto: AFP/ Johan ORDONEZ
SYNKEHULL: Her er et synkehull i et hus nord for Guatemala by i juli i 2011. Foto: AFP/ Johan ORDONEZ Vis mer

De fleste hull er ikke mer enn 30 meter dype, selv om det kan se ut som de fører ut til intet.

Når synkehullene blir store, kan de forårsake enorm skade på infrastruktur og bygninger. Et massivt synkehull i Kina slukte en hel bygning og forårsaket strømbrudd til tusenvis av beboere.

SKADER: Synkehull kan forårsake massive ødeleggelser. Her er en bil i Duluth i Minnesota på vei ned i hullet i juni 2012. Foto: REUTERS / Joe Cadotte
SKADER: Synkehull kan forårsake massive ødeleggelser. Her er en bil i Duluth i Minnesota på vei ned i hullet i juni 2012. Foto: REUTERS / Joe Cadotte Vis mer

Synkehull kan være svært farlig for mennesker og dyr, nettopp fordi de kommer som en overraskelse. Synkehullene kan føre til at giftstoffer og avfallsgasser blir spredt til underjordisk vann, som gjerne er drikkevann. Det kan også skape oversvømmelse.

GIGAHULL: Et gigantisk synkehull i Guatemala by i mai 2010. Foto: REUTERS / Casa Presidencial
GIGAHULL: Et gigantisk synkehull i Guatemala by i mai 2010. Foto: REUTERS / Casa Presidencial Vis mer
TRAFIKKHULL: Her er et synkehull oppstått i en gate i Beijing i februar 2010. Foto: AFP
TRAFIKKHULL: Her er et synkehull oppstått i en gate i Beijing i februar 2010. Foto: AFP Vis mer