<strong>BLE ETTERLYST:</strong> 3. mars 2008 offentliggjorde politiet disse bildene av mannen, tatt av overvåkingskameraer i nærheten av Byporten og Trefoldighetskirken i Akersgata, hvor politiet mente han sto bak overfallsvoldtektsforsøk. Mannen er nå tiltalt for disse, og flere andre forhold. Foto: Politiet
BLE ETTERLYST: 3. mars 2008 offentliggjorde politiet disse bildene av mannen, tatt av overvåkingskameraer i nærheten av Byporten og Trefoldighetskirken i Akersgata, hvor politiet mente han sto bak overfallsvoldtektsforsøk. Mannen er nå tiltalt for disse, og flere andre forhold. Foto: Politiet Vis mer

Mann (37) tiltalt for tre overfallsvoldtekter og fire overfallsvoldtektforsøk

Ble innkalt til avhør i 2010 og stakk til Irak før politiet fikk svar på DNA-prøven som knyttet ham til flere gamle saker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): En 37 år gammel irakisk mann er tiltalt for fire voldtekter og fire voldtektsforsøk, begått i perioden mellom 2007 og 2010. I sju av sakene har mannen overfalt kvinnene.

- Det er ikke ofte vi har saker hvor noen er tiltalt for så mange seksuelt motiverte overfall, sier statsadvokat Nina Søndersrød, som har tatt ut tiltalen.

De tre eldste forholdene mannen er tiltalt for ble bredt omtalt i 2007 og 2008, og i 2008 ble det publisert overvåkningsbilder som viste mannen ved to av åstedene: På brua mellom Byporten og Bussterminalen og ved Trefoldighetskirken i Akersgata.

<strong>BISTANDSADVOKAT:</strong> Erik Teigstad.
BISTANDSADVOKAT: Erik Teigstad. Vis mer

- Pågrip serieforbryteren før han slår til igjen, sa bistandsadvokat Trine Rjukan til Dagbladet.

Overfalt og voldtok Mannen skulle ifølge politiet begå flere nye overgrep før han til slutt ble sirklet inn.

Ifølge tiltalen hadde det første nye overgrepet allerede skjedd, da han overfalt og voldtok en kvinne utendørs i Trondheimsveien 11. november 2007. 1. mars, to dager før overvåkningsbildene ble publisert, forsøkte han ifølge tiltale å voldta en kvinne på Sinsen i Oslo, men hun kvinnen kom seg løs.

Ifølge tiltalen voldtok han nok en kvinne i Heimdalsgata i Oslo 27. august 2010, før han overfalt og voldtok ytterligere en kvinne ved Arne Garborgs plass i Oslo sentrum ca. kl 02.30 19. september og ca kl. 01.50 rett utenfor Oslo tingrett 1. oktober samme år.

Stakk da han ble sluppet Etter overfallsvoldtekten utenfor tingretten havnet i politiets søkelys. Han ble kalt inn til avhør, og det ble tatt DNA-prøve, politiet fant ikke at vilkårene for å varetektsfengsle ham var til stede på det tidspunktet. Mannen ble løslatt. Så fikk politiet gjennombruddet: De fikk DNA-treff på sakene fra 2007. Men før de fikk pågrepet ham, hadde mannen stukket fra landet, trolig til Irak.

- Han har vært etterlyst internasjonalt siden 2010, og valgt til slutt å frivillig komme tilbake til Norge, sier statsadvokat Søndersrød.

VG skrev i 2011 at mannen jevnlig kontaktet norsk politi og sa at han ønsket å forklare seg, men at han ikke klarte å skaffe nødvendige papirer for å kunne dra tilbake.

I 2007 ble mannen beskrevet på ulike måter av de unge ofrene, noen mente han kunne være ned mot 25 år, andre opp mot 40. Det eneste politiet var sikre på var at han var mellom 170 og 175 centimeter høy, og at han snakket gebrokkent norsk.

- Vi mener det er tiltalte som er på bildene fra 2007, sier statsadvokaten.

- Lettet Bistandsadvokat Eirik Teigstad representerer to av de fornærmede kvinnene, og sier de er lettet over at saken endelig kommer opp.

- Det er en spesiell sak, som viser hvor viktig det er å anmelde voldtekt, selv om det ofte er slik at disse sakene henlegges. For det kan jo være at også andre har blitt utsatt for noe av samme gjerningsmann, og at personen er registrert eller vil bli registrert i DNA-registeret i fremtiden, slik som her, sier Teigstad til Dagbladet.

Trine Rjukan er bistandsadvokat for tre av kvinnene, og sier de opplevde det som et sjokk at mannen plutelig var tilbake i Norge igjen.

Dette er mannen tiltalt for:

Voldtekter:
• Søndag 19. september 2010 ca. kl. 02.30 ved Arne Garborgs plass.
• Søndag 11. november 2007 ca. kl. 03.50 ved Trondheimsveien 2.
• Fredag 27. august 2010 ca. kl. 16.00 i Heimdalsgata.
• Fredag 1. oktober 2010 ca. kl. 01.50 ved C. J. Hambros plass 2,

Voldtektsforsøk:
• Lørdag 14. juli 2007 ca. kl. 01.45 ved Knut Alvssons vei.
• Søndag 29. juli 2007 ca. kl. 03.00 ved Sonja Henies plass 3 (på brua mellom Byporten og Bussterminalen).
• Lørdag 11. august 2007 ca. kl. 01.10 ved Akersgata 60 (utenfor Trefoldighetskirken).
• Lørdag 1. mars 2008 ca. kl. 04.20 i Anna Rogstads vei.

- De har nå et ønske om at han skal stilles til ansvar for det han er tiltalt for, sier Rjukan.

Kumrije Rusiti er bistandadvokat for en annen av kvinnene.

- Hun er glad for at mannen er tatt, sier Rusiti.

Det har ikke lyktes Dagbladet å få en kommentar fra mannens forsvarer, Randi Hagen Spydevold.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer