Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mann (52) dømt for overgrep på datter, stedatter og venninne

Nekter for to av forholdene, og hevder det tredje skjedde ved et uhell.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): En 52 år gammel mann bosatt i en kommune i Salten-området er i Salten tingrett kjent skyldig i seksuelle handlinger med tre barn, blant dem hans egen datter og stedatter, skriver Avisa Nordlands (AN) nettutgave.

Retten mener 52-åringen har misbrukt tillit og særlig slektskap- og omsorgsforholdet som forelå.

Misbrukt som 11-åring
Mannen dømmes til 60 dagers fengsel. Halvparten av fengselsstraffen får han betinget, fordi forholdene ligger noe tilbake i tid.

Han må betale de tre mindreårige jentene 20 000 kroner hver i erstatning, ifølge AN.

52-åringen forgrep seg på sin datter fra da hun var 11 år gammel. Stedatteren ble utsatt for overgrep da hun var 14 år. Også venninnen til en av jentene ble befølt da hun var 14 år.

«Uhell»
Den 52 år gamle mannen har hele tida nektet for anklagene mot sin datter og stedatter. Han har delvis erkjent straffskyld for beføling av venninnen. Han hevder at det skjedde ved et uhell.

Retten mener mannens forklaringer er lite troverdige.

Forholdet til venninnen ble anmeldt i fjor. Da nektet han for å ha tatt på henne. Da 52-åringens datter ble oppmerksom på overgrepet mot halvsøsteren, slo hun alarm.

Retten mener mannen har «gått over grensen for hva en voksen mann bør foreta seg», og konkluderer med at jentene er i en alder der de har et særlig behov mot seksuelle tilnærmelser.

Ifølge AN finner retten det skjerpende at to av barna er hans eget barn og stebarn.

Fornøyd med dommen
Politiadvokat Bjarte Walla la ned påstand om at 52-åringen måtte dømmes til 75 dagers fengsel, med 15 dager ubetinget straff.

Han forteller til Dagbladet at han er fornøyd med at retten har dømt mannen til 60 dagers fengsel, der halvparten er ubetinget.

- Er den ikke lav for en som har forgrepet seg på datter, stedatter og deres venninne?

- Utfra straffebestemmelsen i straffelovens § 200 er det en korrekt dom. To av tre av punktene er under skjerpede omstendigheter, sier Walla.

- Arten av overgrepet ligger i det nedre sjikt. Det vil si beføling av bryst. Om kjønnsorgan hadde vært involvert, ville straffen vært helt annerledes.

Walla påpeker også at overgrepet går langt tilbake i tid. Det mest alvorlige skjedde i 2006, mens det siste overgrepet skjedde i 2008.

- Med alle nyanser tatt i betraktning, er dette en korrekt dom.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling