Mann (59) i koma etter at han drakk vin

Politiet advarer mot mulig forgiftet vin.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): En 59-åring fra Arendal ligger i koma og svever mellom liv og død, etter at han trolig ble forgiftet av en spansk hvitvin, melder agderposten.no.

Politiet advarer nå alle mot å drikke vinen av typen San Valentin.

- Mannen hadde tatt en slurk. Noen få minutter etter gikk han inn i en komatilstand og fikk tydelige forgiftningssymptomer, opplyser politiadvokat Unni Guldberg ved Agder politidistrikt til Dagbladet.

Det er ikke kjent hva som har framkalt disse forgiftningssymptomene.

- Foreløpig så vet vi ikke hva som var i vinen, men det er nærliggende å tro at reaksjonen kom som følge av at han drakk av den, legger hun til.

Lukter rart
Hvor vinen, en 2005-årgang, var kjøpt er ikke kjent. Trolig så er den ikke fra Norge, da den verken er merket av Vinmonopolet eller importøren Arcus. Mannen har trolig anskaffet flaska på en flyplass eller i Sverige, opplyser politiet.

Mannen skal selv ha åpnet flaska før han drakk, men Guldberg sier vinen lukter «som om noe er blitt tilsatt».

- Om det for eksempel kan ha skjedd under vasking av flaska, eller om noe er blitt tilført tilsikta eller utilsikta senere, vet vi ikke.

Et hypotese er at det kan dreie seg om kaliumcyanid, som er svært giftig og virker raskt. Det svenske Systembolaget skal for over ett år siden ha mottatt trusler fra en person som hevdet å ha forgiftet vin med dette, sier Guldberg.

Fikk trusler
Informasjonssjef Lennart Agén i det svenske Systembolaget sier de først fikk høre om denne hendelsen da media tok kontakt. Han mener det er lite trolig at dette kan knyttes til vintruslene de fikk.

- Vi fikk truslene i januar 2008, for over et år siden. En person sendte trusselbrev og sa han hadde forgiftet vin, men nevnte ikke i hvilke butikker, sier Agén.

- Jeg må snakke med politiet og få så mye informasjon som mulig om det som har skjedd: Hva han har kjøpt, når og hvor. Vi må få identifisert så mye som mulig, sier Agén til Dagbladet.

De vil foreløpig ikke trekke vinen fra salgshyllene.

Vinmonopolet sjekker
Politiadvokat Unni Guldberg sier til Dagbladet at de ikke vet om denne vinflasken er kjøpt i tidsrommet hvor truslene mot Systembolaget ble framsatt.

Pressesjef Jens Nordahl i Vinmonopolet opplyser at de nå vil ta kontakt med Agder-politiet, Systembolaget og importøren av San Valentin-vinen for å kartlegge situasjonen.

- Vi har ikke mottatt noen henvendelser om denne vinen, eller trusler tilsvarende dem mot Systembolaget, sier Nordahl til Dagbladet.