Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mann (59) satt nesten 30 år i fengsel for drap og voldtekt. Nå er han siktet for å ha voldtatt på nytt

Fengslet i fire uker.

FORSVARER: Forsvarer Ann Turid Bugge vil ikke kommentere siktelsen mot den 59 år gamle mannen. Arkivfoto: Ned Alley
FORSVARER: Forsvarer Ann Turid Bugge vil ikke kommentere siktelsen mot den 59 år gamle mannen. Arkivfoto: Ned Alley Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En 59-årig mann er siktet for å ha voldtatt en kvinne i Horten, melder VG. Mannen ble løslatt fra fengsel i slutten av mai etter nesten 30 år bak murene for drap og voldtekt.

I Tønsberg tingrett ble mannen mandag varetektsfengslet i fire uker, opplyser Vestfold politidistrikt.

Erkjenner ikke straffskyld Mannen samtykket til varetektsfengsling, men erkjenner ikke straffskyld. Ifølge politiet skjedde overgrepet i en bolig i Horten i helgen, og det skal ikke være noen relasjon mellom mannen og kvinnen.

- Politiet er i en tidlig fase av etterforskningen og det er derfor svært begrenset med opplysninger som i denne fase vil tilflyte offentligheten, heter det i en pressemelding fra politiet.

59-åringen er tidligere dømt for flere voldtekter og ett drap. I 1994 ble han dømt til 21 års fengsel og ti års sikring for voldtekt og kvelningsdrap på en kvinne. Det skjedde samme år som han ble prøveløslatt etter en dom for to voldtekter.

Vurdert som for farlig Mannen er blitt vurdert som for farlig for prøveløslatelse fra fengslet. Tre ganger er han overført til lavsikkerhetsfengselet Bastøy, men hver gang ble han sendt tilbake på grunn av brudd på fengselsøyas regler.

Advokat Ann Turid Bugge ønsket i dag ikke å snakke med Dagbladet.

- Jeg har ingen kommentarer til saken, jeg er på ferie, sier hun.

Tidligere i år sa Bugge til Dagbladet at hun synes framstillingen av at han alltid har blitt vurdert som for farlig for prøveløslatelse, er feil.

- Det er ikke sikkert han engang har søkt om prøveløslatelse. Det å si at han er «for farlig» blir helt feil.

- Man må huske på at han er eldre nå, og retten har funnet ut at det ikke er fare for gjentakelse. Det er mange som er farligere enn ham som er løslatt og aldri har begått et lovbrudd igjen, sa hun.

Mannen ble i 1994 dømt til lovens strengeste straff, 21 år, og fikk i tillegg ti års sikring som det het den gang. I 2002 ble straffeloven endret, og «sikring» har siden den gang het «forvaring».

Ble vurdert på nytt I etterkant av lovendringen ble saken vurdert på nytt, fordi man skulle se om mannen, som den gang var 39 år, skulle forvares i ytterligere år etter endt dom.

I kjennelsen fra 2004, kommer fram at mannen ikke lenger har «varige svekkede sjelsevner som følge av alkoholmisbruk», slik det ble vurdert da han ble dømt ti år tidligere. Han ble samtidig vurdert, av sin forsvarer, som arbeidssom og «en eksemplarisk fange».

- Aktor fikk ikke medhold i saken da sikring gjordes om til forvaring, fordi man så at det ikke var noen fare for gjentakelse. Derfor har han sonet en tidsbestemt straff, som sier at han ikke kan holdes en dag lenger enn hva han var dømt til. Han har sonet sin dom nå, sa Bugge til Dagbladet tidligere i år.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media