Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mann (60) sonet 21 år for voldtekt. Nå er han dømt for ny voldtekt

Møtte i retten denne måneden.

UENIGE: Advokat Vibeke Hein Bæra kalte bevisbildet broket. Aktor Håvard Kalvåg mente mannen burde forvares. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
UENIGE: Advokat Vibeke Hein Bæra kalte bevisbildet broket. Aktor Håvard Kalvåg mente mannen burde forvares. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den 60 år gamle mannen møtte tirsdag 13. oktober i retten sammen med sin advokat, Vibeke Hein Bæra.

På andre siden av rommet satt den fornærmede kvinnen og hennes bistandsadvokat, Helge Hjetland.

Voldtok fire uker etter løslatelse Det var første gang de to så hverandre etter natt til 28. juni i fjor, da kvinnen hevder mannen tvang henne til å utføre oralsex på ham. Bare fire uker og én dag tidligere, hadde mannen sluppet ut fra høysikkerhetsfengselet Ila.

Der hadde han sittet i 21 år for voldtekt og drap han begikk på prøveløslatelse i 1993. Til sammen strekker hans kriminelle fortid seg om lag 37 år tilbake i tid. 

Nå har retten besluttet at 60-åringen er skyldig i voldtekten i fjor sommer, og har dømt ham til forvaring med en tidsramme på seks år, med en minstetid på fire år.

Han er i tillegg dømt til å betale 150 000 kroner til den fornærmede kvinnen.

Les alt om saken her

- Fornærmede er fornøyd med dommen og at hennes forklaring er lagt til grunn, sier bistandsadvokat Helge Hjetland til Dagbladet. 

- Skal ikke være slik Advokat Vibeke Hein Bæra har mandag vært på Ila fengsel for å gjøre mannen oppmerksom på at han nok en gang er funnet skyldig. Domfelte har sittet i varetekt på Ila i påvente av rettsaken og dommen i 487 dager.
   - Han er svært skuffet, sier Hein Bæra til Dagbladet.

- Det merkelige er at retten i sin bevisvurdering skriver at det ikke er de foreliggende sakene som skal danne grunnlaget for denne dommen, men de nye bevisene. Likevel bruker de historien hans til å dømme ham skyldig i denne saken, sier hun. 

Sammen med tiltalte har hun besluttet at de skal anke saken til Agder lagmannsrett. 
- Ingen av de to husker noe, men fordi han er tidligere domfelt er hans troverdighet mindre enn hennes. Det skal ikke være slik. Hadde det vært snakk om lommetyv som begikk samme handling om og om igjen, hadde det vært et modus. Da hadde jeg skjønt det. Men det er 21 år siden han ble dømt for voldtekt. Dette blir feil for meg. 
Fordi det er femte gangen mannen dømmes for voldtekt, mener retten at det er fare for at han på ny ville begått en slik forbrytelse, hadde han ikke blitt dømt til forvaring.

«Gjentagelsesfaren understøttes også av det som er kjent om hans sosiale og personlige funksjonsevne», heter det i dommen.

Rettspsykiater Pål Abrahamsen vurderte mannen da rettsaken gikk for Nordre Vestfold Tingrett i to dager tidligere denne måneden.

Kommer til å anke Mannens advokat mente under rettssaken at det var et broket bevisbilde, og at fornærmedes forklaring av voldtektsnatta ikke stemte overens med flere av vitneforklaringene.

Retten skriver imidlertid i sin dom at det er bevist ut over enhver rimelig tvil at tiltalte forsettlig utførte en slik handling som rammes av straffelovens voldtektsparagraf.

Ba om frifinnelse Både mannens advokat og retten presiserte under rettssaken at den nye voldtektstiltalen skulle behandles som om mannen aldri var tidligere domfelt.

Skulle han derimot finnes skyldig i nok en voldtekt, ville bakgrunnen hans gi ham lenger straff enn om det var første gang han begikk en voldtekt.

- IKKE NOK TIL Å DØMME HAM: - Det er ikke nok å si at «han er dømt for voldtekter før, så da er det sikkert det som har skjedd denne gangen også», sa advokat Vibeke Hein Bæra om mannen som har en lang, kriminell historie. Nå er han dømt for å ha voldtatt ei kvinne i 40-åra i Horten i fjor. Faksimile: Dagbladet 3. november 1994
- IKKE NOK TIL Å DØMME HAM: - Det er ikke nok å si at «han er dømt for voldtekter før, så da er det sikkert det som har skjedd denne gangen også», sa advokat Vibeke Hein Bæra om mannen som har en lang, kriminell historie. Nå er han dømt for å ha voldtatt ei kvinne i 40-åra i Horten i fjor. Faksimile: Dagbladet 3. november 1994 Vis mer

Aktor ba om at mannen skulle forvares i minst fire, maks seks, år. Mannens advokat, Vibeke Hein Bæra, ba om at han skulle frifinnes.

Aktor la vekt på tiltaltes bakgrunn Kvinnens bistandsadvokat ba om at mannen skulle betale kvinnen 200 000 kroner, 50 000 mer enn den endelige dommen.

Aktor Håvard Kalvåg la stor vekt på tiltaltes bakgrunn da han i retten argumenterte for hvorfor retten burde finne ham skyldig i voldtekt juninatta i fjor.

- Skulle det noen gang være slik at man skal idømme noen forvaring, må det være i dette tilfellet, sa Kalvåg til Dagbladet etter å ha lagt fram sin prosedyre. 

- Gått opp for henne? - Jeg opplever at tiltaltes historie er så spesiell i forhold til at han er dømt for voldtekt fire ganger tidligere, og at alle domfeldelsene synes å være så like. Det er snakk om voldtekter som har skjedd både mens mannen var ute på prøve, altså mens han sonet for en voldtekt, og enda en gang da han voldtok rett etter at han slapp ut. Det skjedde også denne gangen, sa han.  

Advokat Vibeke Hein Bæra var sterkt uenig.

- Det er ikke nok å si at «han er dømt for voldtekter før, så da er det sikkert det som har skjedd denne gangen også», sa hun da hun argumenterte for tiltaltes frifinnelse.

- Kan det være at det har gått opp for henne hva hun har gjort? spurte Bæra og fortsatte: 

- Skjørtet hennes ligger inne hos, unnskyld uttrykket, «dette monsteret» som var så uønsket i Horten. Det hang plakater av ham i byen om hvor farlig han var. Kan det være slik at hun derfor, til en venn, sa at hun var blitt voldtatt - i stedet for å si «jeg dro hjem og hadde sex med NN»? Hun ba aldri om at politiet skulle kontaktes, og hun ønsket slett ikke snakke med dem da de kom. Kan det være at det har gått opp for henne hva hun har gjort? «Skjørtet ligger hos det uønskede monsteret».

LES OGSÅ: 

 Fengselet har aldri turt å prøveløslate ham. Neste uke slipper han ut etter 21 år bak murene  

STERKT UENIGE: Aktor Håvard Kalvåg mener det er høyst usannsynlig at den fornærmede kvinnen ville funnet på historien og deretter reagert slik vitner har fortalt: med redsel og rop om at hun var blitt voldtatt. Advokat Vibeke Hein Bæra mener imidlertid at bevisbildet er broket, og at det seksuelle samværet mellom de to var frivillig. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
STERKT UENIGE: Aktor Håvard Kalvåg mener det er høyst usannsynlig at den fornærmede kvinnen ville funnet på historien og deretter reagert slik vitner har fortalt: med redsel og rop om at hun var blitt voldtatt. Advokat Vibeke Hein Bæra mener imidlertid at bevisbildet er broket, og at det seksuelle samværet mellom de to var frivillig. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer

 Mann (59) satt nesten 30 år i fengsel for drap og voldtekt. Nå er han siktet for å ha voldtatt på nytt  

• - Det å si at han er for farlig blir helt feil  

• Det er risikosport de luxe

• Voldtektsofferet «Tone»: - Jeg har vondt av de andre ofrene, for hva de har vært gjennom 

• Voldtok og drepte, sonet 21 år og slapp ut igen: Nå må mannen (60) svare for ny voldtektsanklage

• - Han lurer på om det er et forsøk på å bli kvitt ham fra samfunnet, og om hun er et middel for å få ham bort

 - Jeg gråt og sa at jeg ikke ville. Han sa «nå skal du gjøre med meg som jeg gjorde med deg»

• - Uansett om jeg har 35 år i fengsel bak meg, så har jeg sonet og gjort opp for meg 

 Kvinnens forklaring skiller seg fra vitnenes: - Et broket bevisbilde 

• - Han var rolig, men verbalt irritert over å bli pågrepet etter å sittet så lenge inne. Han trengte ikke håndjern

SNAKKET MED DAGBLADET: Den nå 60 år gamle mannen snakket mye med Dagbladet i tida da han var tilbake i frihet i Horten i fjor sommer. Faksimile: Dagbladet
SNAKKET MED DAGBLADET: Den nå 60 år gamle mannen snakket mye med Dagbladet i tida da han var tilbake i frihet i Horten i fjor sommer. Faksimile: Dagbladet Vis mer

- Jeg hørte koselyder. Frivillige koselyder

Ber om at tidligere draps- og voldtektsmann idømmes forvaring

- Kan det være at det har gått opp for henne hva hun har gjort? «Skjørtet ligger hos det uønskede monsteret»

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!