DØMT: En 69 år gammel mann er dømt til tvungent psykisk helsevern etter å ha skutt en politimann i ryggen med hagle i november. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
DØMT: En 69 år gammel mann er dømt til tvungent psykisk helsevern etter å ha skutt en politimann i ryggen med hagle i november. Foto: Øistein Norum Monsen / DagbladetVis mer

Mann (69) dømt for drapsforsøk på politimenn

På Vinstra i fjor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En mann (69) er dømt til overføring til tvungent psykisk helsevern for drapsforsøk på to politimenn på Vinstra i fjor, skriver NTB.

Dommen falt i Nord-Gudbrandsdal tingrett torsdag. Skyteepisoden skjedde 26. november i fjor. Mannen skjøt med et haglgevær mot to politibetjenter.

- Vrangforestillinger Den ene ble truffet i ryggen, men hadde på seg skuddsikker vest, noe som trolig reddet livet hans.

Politimannen ble skutt i ryggen med hagle da han og en kollega forsøkte å kontakte en 69 år gammel mann i hjemmet hans på Vinstra.

Den andre politimannen ble ikke truffet.

- Handlingen er et resultat av tiltaltes vedvarende konspirasjons- og vrangforestillinger, heter det i dommen, ifølge NTB.

Retten dømte også 69-åringen til å betale henholdsvis 50 000 og 20 000 kroner til de fornærmede. I tillegg må han betale erstatning til Gudbrandsdal politidistrikt på 7000 kroner.

Rykket til legekontor De hadde rykket ut etter en melding fra et legekontor på Vinstra, der mannen skal ha forsøkt å slå til sin lege. Mannen var borte da de kom til kontroret.

Patruljen kjørte rundt i området for å prøve å lokalisere mannen.

De to politimennene dro etterpå hjem til mannen for å gjøre en såkalt velferdssjekk, noe som betyr at de ville sjekke mannens tilstand.

I forbindelse med at patruljen prøvde å ta kontakt med mannen, ble en politimann skutt med et haglgevær kaliber 12 og skadd. Hendelsen skjedde utenfor mannens bolig klokka 21.35.

Det ble løsnet ett skudd mot politimannen, på en avstand på mellom tre og fem meter, og den skuddsikre vesten kan ha reddet livet hans.

Politiet meldte klokka 04.40 dagen at gjerningsmannen var pågrepet, og pågripelsen beskrives som udramatisk. Politiet forsøkte først å forhandle med mannen per telefon og via megafon, uten hell.

Saken oppdateres