FANGET TYVER:  Mannen i 60-årene holdt de to innbruddstyvene på plass ved hjelp av en machete-lignende kniv. FOTO: NTB scanpix
FANGET TYVER: Mannen i 60-årene holdt de to innbruddstyvene på plass ved hjelp av en machete-lignende kniv. FOTO: NTB scanpixVis mer

Mann (69) kom over innbrudstyver i gårdshuset. Holdt dem fanget med machete til politiet kom

- Jeg lot dem ikke flytte seg en millimeter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det var en hendelse litt utenom det vanlige som fant sted nord i Bergen onsdag denne uken. Da gikk en 69 år gammel mann opp til det gamle gårdshuset på eiendommen sin. Gårdshuset har stått tomt i en del år.

I huset har mannen en strømmåler, og grunnen til at han dro til huset var at han skulle lese av strømmen.

- Da jeg kom dit så jeg det hadde vært innbrudd. Også fant jeg blant annet data- og fotoutstyr, sier 69-åringen, som ønsker å være anonym, til Dagbladet.

- Vekket dem brutalt Han så ikke noen tegn til at det var personer tilstede, og gikk derfor ut igjen. Da han kikket opp på huset igjen, så han at gardinene var trukket for i et rom han ikke hadde vært innom.

- Jeg holdt på å kviste da jeg oppdaget dette, så jeg tok med meg ryddekniven, en machete-lignende kniv, og gikk opp for å se hva som skjedde på det rommet. Der lå det to karer og sov på noen madrasser de hadde tatt fra første etasje, forteller mannen.

Ovnen stod på fullt inne på rommet, og ifølge mannen var det «sikkert 70 grader der inne».

- Jeg fikk vekket dem ganske brutalt og fikk dem til å sette seg på madrassene. De var helt i ørska. De prøvde å reise seg og gå, men jeg lot dem ikke flytte seg en millimeter, forteller mannen.

Mye tyvgods Etter å ha fått plassert de to innbruddstyvene på madrassene tok mannen kontakt med kona, som i sin tur kontaktet politiet. En drøy halvtime etter var på politiet på plass for å pågripe de to.

- De prøvde å komme seg opp hele tiden, men jeg fant ut at det var tryggest at de satt på madrassene, forteller mannen.

De to tyvene hadde tatt seg ordentlig til rette i det forlatte gårdshuset. Det lå mye søppel igjen etter dem, og de hadde tatt med seg en del tyvgods opp til huset.

Vært der en stund Og de hadde antagelig hatt tilhold i huset en liten stund, kanskje en ukes tid. Mannen traff dem nemlig i området noen dager før han fant dem sovende i gårdshuset.

- Det var vel en to-tre dager før jeg fant dem i huset. Da sa de at de skulle ut på tur i området her, forteller han.

De to mennene hadde også brukt en del utstyr i huset, knust en del og gått gjennom ting som var pakket inn i plast. Men i huset var det ingen gjenstander av spesielt stor verdi, bortsett fra de gjenstandene tyvene selv hadde tatt med seg dit.

- Du oppfattet ikke dette som skremmende?

- Jeg tenkte litt på det. De så litt sløvet ut, i alle fall han ene. Også skulle de bare det og det og forsøkte å komme seg vekk. Så jeg tenkte på det. Men jeg har vært militærpolti, så jeg vet jo litt om dette, sier den snarrådige mannen.

Varetektsfengslet Det ene av mennene, en mann i 20-årene av utenlandsk opprinnelse, ble varetektsfengslet for fire uker i Bergen tingrett i dag på grunn av gjentagelses- og bevisforspillelsesfare.

- To personer ble pågrepet i det som i utgangspunktet er et forlatt hus. Sammen med dem ble det funnet en del gods. Noe av det godset kan tilbakeføres til to straffbare forhold, sier politiadvokat Hilde Welde til Dagbladet.

Den andre av de to pågrepne ble løslatt på grunn av ung alder. Han er under 18 år.

- Vi ønsker å få ham i tale og få til et avhør med ham etter hvert, sier Welde, som ikke har ytterligere opplysninger om saken.

- Mitt fokus har vært på å få tilbakeført det stjålne godset.