Mann (72) pågrepet. Politiet mener han står bak 12 drap og 50 voldtekter

Politiet i California mener de har pågrepet «Golden State Killer», en seriemorder som herjet i USA på 70- og 80-tallet.

SERIEMORDER?: Onsdag pågrep de en 72 år gammel mann som skal være den antatte seriemorderen. Disse skissene er sendt ut av FBI og skal likne på den mistenkte seriemorderen. Foto: FBI / NTB scanpix
SERIEMORDER?: Onsdag pågrep de en 72 år gammel mann som skal være den antatte seriemorderen. Disse skissene er sendt ut av FBI og skal likne på den mistenkte seriemorderen. Foto: FBI / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Det er den mest omfattende uløste seriemordersaken, muligens i moderne historie, sier politiadvokat i Sacramento i California, Anne Marie Schubert.

Seriemorderen hun snakker om er kalt både «East Area Rapist» og «Golden State Killer». Mellom 1976 og 1986 mener politiet at den ukjente seriemorderen sto bak 45 voldtekter, 12 drap og titalls innbrudd i California.

Politiet har aldri hatt noen siktede i saken, og seriemorderen har bare vært kjent som en «ukjent mistenkt». Før nå.

I går meldte lokal-TV-stasjonen FOX 40 at politiet i Sacramento hadde gjort det de kaller for «et stort gjennombrudd» i saken, og at en mulig person var pågrepet.

Politiet bekrefter onsdag kveld at mannen de har arrestert skal være «Golden State Killer». Det har de fått bekreftet gjennom DNA-bevis, skriver nyhetsbyrået AP.

SERIEMORDER?: I tillegg til de to skissene øverst i artikkelen, har FBI gått ut med en tredje skisse som skal forestille den antatte seriemorderen. Foto: FBI / NTB scanpix
SERIEMORDER?: I tillegg til de to skissene øverst i artikkelen, har FBI gått ut med en tredje skisse som skal forestille den antatte seriemorderen. Foto: FBI / NTB scanpix Vis mer

Finnerlønn

FBI har etterlyst den ukjente serieforbryteren «East Area Rapist»/«Golden State Killer» i mange år. Gjennom skisser og beskrivelser og 50 000 dollar til vedkommende som finner mannen, har de hatt et håp om at kanskje noen ser mannen.

En av beskrivelsene FBI har delt med offentligheten, er mannens antatte alder og høyde. Ifølge vitnebeskrivelser skal han være mellom 60 og 75 år og rundt 177,5 cm høy.

For politiet i Sacramento i California har etterforskningen av «Golden State Killer» vært en sak de har brukt store ressurser på.

Ifølge politiets opplysninger har den mistenkte mannen utført minst 25 av voldtektene i Sacramento og i forstedene rundt mellom juni 1976 og juli 1978, skriver The Sacramento Bee.

Ranet og voldtok

En av de første sakene «Golden State Killer» er mistenkt for, er en sak fra juni 1976. Da skal den ukjente gjerningsmannen ha brutt seg inn i et hus i Sacramento gjennom et vindu mens huseierne, en mann og en kvinne, lå og sov. Han skal deretter ha lyst med en lommelykt i ansiktene til mannen og kvinnen, før han bandt fast begge to. Den ukjente mannen skal ha ransaket hjemmet, deretter skal han voldtatt kvinnen.

I ranssakene skal gjerningsmannen ha stjålet penger, klokker og smykker og andre gjenstander av verdi, ifølge FBI. I flere av sakene skal han ha ringt til husene i etterkant av ranene.

En annen sak mannen er mistenkt for er fra 1978, da et par ble skutt og drept mens de gikk tur med hunden sin i Rancho Cordova, en forstad utenfor Sacramento.

- Mellom 1979 og 1981 var han involvert i flere voldtekter og drap på flere personer, inkludert par, i Sør-California. Disse ofrene ble bundet opp på samme måte som de to i Sacramento-området, og de fikk også sine hjem ransaket, skriver FBI på sine hjemmesider.

DNA-spor

Fra juli 1981 og fram til mai 1986 har ikke politiet noen saker mot den ukjente gjerningsmannen. Men den siste saken politiet mener «Golden State Killer» står bak, gjelder en 18 år gammel kvinne. I mai 1986 ble en kvinne funnet drept og voldtatt i Irvine i California.

Det er DNA-funn i sakene som gjør at politiet mistenker at det er samme person som står bak de nevnte drapene, voldtektene og ranene. Fram til nå har den antatte seriemorderen vært ukjent for politiet.

Det er foreløpig ikke kjent hvordan politiet kom fram til arrestasjonen av den antatte gjerningsmannen. Det er ventet at politiet vil holde en pressekonferanse seint onsdag kveld norsk tid.

FORFATTERE: Michelle McNamara (t.h.) begynte på boka om seriemorderen fem år før hun døde i 2016. Mannen hennes, komiker Patton Oswalt, fullførte boka sammen med to andre. Foto: NTB scanpix
FORFATTERE: Michelle McNamara (t.h.) begynte på boka om seriemorderen fem år før hun døde i 2016. Mannen hennes, komiker Patton Oswalt, fullførte boka sammen med to andre. Foto: NTB scanpix Vis mer

Omtalt i bok

Den ukjente seriemorderen har blitt omtalt i ei bok forfattet av journalisten Michelle McNamara. Det var hun som ga seriemorderen navnet «Golden State Killer». Boka «I'll Be Gone In The Dark» ble utgitt i mars og er en krimroman som tar for seg drapsmysteriene, voldtektene og innbruddene.

McNamara bruke de fem siste åra av livet sitt på å skrive boka. Hun døde før boka ble ferdig, 46 år gammel, ifølge Independent.

Billy Jensen fullførte boka til McNamara sammen med mannen hennes, komiker Patton Oswalt, og researcher Paul Haynes. Jensen skriver på Twitter at arrestasjonen av den antatte seriemorderen oppleves mer ekte når det er lokalavisa The Sacramento Bee som rapporterer om det.

Tirsdag annonserte medforfatterne at de ville komme med «store nyheter» onsdag. Onsdag kaller Oswalt nyheten for «surrealistisk» og sier følgende i en Instagram-video:

- Tenk at du tok ham, Michelle, sier han, og viser til McNamara.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer