Vexas-syndromet i Norge

Mann (76) døde av ukjent syndrom

Nordmannen døde etter å ha vært inn og ut av sykehus i åtte år. Etter dødsfallet oppdaget legene at han hadde hatt det ukjente vexas-syndromet.

FLERE SYMPTOMER: Symptomene omfatter utslett, betennelse i øre og nesebrusk, forandringer i lunger, blodpropper, lave blodplater, lav blodprosent og feber. Foto: New England Journal Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Dagbladet har tidligere skrevet om en «ny» og dødelig sykdom - vexas-syndromet (av eng. vacuoles, E1 enzyme, X-linked, autoinflammatory, somatic) - som tidligere bare har blitt registrert i USA.

Etter at sykdommen ble gjort kjent i en forskningsartikkel i New England Journal i oktober i fjor, er det registrert fem tilfeller ved Oslo universitetssykehus. Dagbladet er ikke kjent med det totale antallet i Norge.

Det første registrerte tilfellet ved Norges største sykehus, var en mann som hadde vært syk siden 2012. Mannen døde 76 år gammel i 2020 - før legene fant ut av hva som feilte ham.

Dagbladet har snakket med mannens kone, som ønker å være anonym.

- Det var spesielt å få en diagnose post mortem, men det var fint å få vite det. Legene var aldri konklusive i diagnosene, og de gjorde alt de kunne for å finne ut av hva som var feil med ham, sier hun.

Flere symptomer

Nå har legene funnet at vexas-syndrom er en plutselig endring i x-kromosomet, og at det hovedsakelig rammer menn. Ingen vet per nå hvorfor endringen oppstår.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.