Forskere beskriver ny covid-relatert lidelse:

Mann (77) rammet av rastløst analsyndrom

En japansk pasient er den første som har fått påvist lidelsen etter covid-sykdom.

ANALT UBEHAG: Den 77 år gamle japanske mannen ble frisk fra covid-19, men opplevde uro og «dypt analt ubehag» i etterkant. FOTO: Scanpix
ANALT UBEHAG: Den 77 år gamle japanske mannen ble frisk fra covid-19, men opplevde uro og «dypt analt ubehag» i etterkant. FOTO: Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Fullvaksinerte: 71.12% Første dose: 78.93%

Det aller første tilfellet av tilstanden «Restless anal syndrome» er blitt påvist og beskrevet etter en covid-infeksjon.

Det melder forskningsjournalen BMC Infectious Diseases. Det er legene Itaru Nakamura, Takao Itoi og Takeshi Inoue som står bak casestudien.

- Nye bevis indikerer en nevral spredning av dette nye coronaviruset, skriver artikkelforfatterne i studien, som er blitt fagfellevurdert før publisering.

Tilstanden ble registrert hos en 77 år gammel mannlig pasient i Japan, innlagt på sykehuset ved Tokyo Medical University.

«Dypt analt ubehag»

Etter å ha vært innlagt og behandlet for en «mild covid-19-infeksjon» ved sykehuset i 21 dager, skal den japanske pasienten ha fått tilbake normal funksjon i luftveiene.

CORONAVIRUSET: Fagmiljøene diskuterer om dette kan være enda et form for symptom på coronasmitte. Video: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Han skal imidlertid fremdeles ha slitt med søvnløshet og symptomer på nervøsitet.

Flere uker etter at han ble utskrevet fra sykehuset, skal mannen gradvis ha begynt å oppleve uro og «dypt analt ubehag» omtrent ti centimeter fra perineum (mellomkjøttet, red.anm.).

Det rastløse, anale ubehaget skal heller ikke ha blitt bedre etter avføring.

Dagbladet har vært i kontakt med Folkehelseinstituttet, for å høre om dette er en covid-relatert tilstand som er kjent også i Norge. I en epost svarer overlege Preben Aavitsland at:

- Nei, vi kjenner ikke til det, og nordmenn trenger ikke å bekymre seg for dette.

Knyttes til covid-19

Mannen skal ha kjent på en trang til å bevege seg, som ble verre da han hvilte. Før han fikk covid-19, skal han aldri ha opplevd liknende ubehag.

- Fordi han aldri hadde opplevd anal rastløshet eller ubehag før han fikk covid-19, og symptomene utviklet seg etter infeksjonen, foreslo vi å vurdere de rastløse analsymptomene som covid-19-relaterte, skriver legene.

Trening, som å gå eller å løpe - og å «entusiastisk spille TV-spill» - lindret symptomene. Mens det å hvile forverret dem. 77-åringen klarte på et vis å få sove ved hjelp av sovemedisiner.

BØNN TIL FØLGERNE: Kvinne ber folk om å ta vaksinen i siste video før hun dør av covid. Video: Tiktok - atasteofalex. Vis mer

En tarmundersøkelse som ble gjort av den japanske pasienten, avslørte indre hemorroider, men legene fant ingen andre rektale lesjoner.

Den japanske pasienten fikk en daglig dose med Klonazepam (benzodiazepiner som selges under varenavnet Rivotril, red.anm.), og det skal ha lettet symptomene hans.

Variant av rastløse bein

De japanske legene beskriver tilstanden som en variant av den mer kjente nevrologiske lidelsen «Restless legs syndrome», også kjent som Willis-Ekboms sykdom.

Restless legs syndrome (RLS) er en plagsom kronisk tilstand med trang til å bevege beina, oftest ledsaget av parestesier eller annen form for sensorisk ubehag. Bevegelsestrangen medfører motorisk rastløshet og ofte søvnproblemer, ifølge Lommelegen.

MARERITT: En 19-åring fra USA våknet opp til et mareritt etter at hun ble coronasyk samtidig som hun gikk på legemiddelet isotretionin. Video: TikTok. Reporter: Julie Tran. Vis mer

Undersøkelser fra vestlige land viser at RLS er en ganske vanlig plage, med en forekomst på mellom 5 og 15 prosent.

Ifølge forskningsartikkelen er det tidligere rapportert to tilfeller (én 36- og én 48-årig kvinne) med «Restless legs syndrom» (RLS) under covid-19.

Artikkelforfatterne skriver at covid-relatert RLS er sjelden i seg selv, og at det hittil ikke har vært rapportert noen tilfeller av covid-relatert «Restless anal syndrom».

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer