Mann (82) oppringt av svindlere som hevdet at de var «brannvesenet»

Ville selge spraybokser mot brann.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I ettermiddag ble politiet i Drammen oppringt av en eldre kar på 82 år, som hadde fått en merkelig telefon i åttetida fredag kveld.

Mannen fortalte at noen som hevdet at de var fra brannvesenet hadde ringt ham, og spurt om han ville kjøpe spraybokser mot brann. Sprayboksene skulle visstnok være mye bedre og mer effektive mot brann enn tradisjonelle pulverapparater.

Ante ugler i mosen

Men i bakgrunnen hørte 82-åringen knitring, han var blitt satt på høyttaler, og nummeret «brannvesenet» ringte fra var skjult. «Brannmennene» spurte også den eldre mannen ut om han hadde alarmer og lignende i huset.

82-åringen la på røret, og tenkte det var best å ringe brannstasjonen i Drammen for å høre om det virkelig var dem som ringte en fredagskveld.

Det var det ikke.

- Brannvesenet ringer sjelden til folk, særlig ikke om kvelden, og de selger ikke noe som helst, sier operasjonsleder i Søndre Buskerud politidistrikt Erik Gunnerød til Dagbladet.

Flere lignende tilfeller

Gunnerød sier at det har vært flere tilfeller av denne type oppringninger den siste tiden i Drammensområdet, og i Asker, Bærum og Oslo. Og det er typisk at det er gamle mennesker som får disse telefonene.

- Den siste tiden har vi hatt tre tilfeller der eldre har blitt kontaktet av folk som gir seg ut for å komme fra Get, sier Gunnerød.

Typisk er at de som ringer forsøker å få til et møte hjemme hos den de ringer til. Får de det til, drar de to til den eldres adresse. Den ene oppholder kunden, den andre ser etter ting å stjele.

- Be om legitimasjon

Gunnerød sier at man må være veldig forsiktig dersom folk som dette ringer på døra.

- Hvis man får folk på døra, som påstår at de er fra det ene eller andre selskapet, så må man be om legitimasjon. Og hvis de ikke vil gå, så må man ringe politiet, rett og slett, sier operasjonslederen.

Han forteller om tidligere eksempler der eldre folk har fått besøk av noen som sier at det er noe feil med TV-en deres. «Reparatørene» har ved flere tilfeller hatt med seg en terminal, og det hele har endt med at de eldre får tømt kontoen sin.