Mann arrestert for IRA-drap

Familien til Robert McCartney sa nei til å skyte morderne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

IRA tilbyr å drepe morderne

Drapet på tobarnsfaren Robert McCartney og kameraten Brendan Devine på en irsk pub har sjokkert Nord-Irland og rokket grundig ved IRAs makt. McCartneys familie har krevd at de ansvarlige skal stilles for retten, og for noen dager siden meldte IRA at de skyldige var blitt ekskludert fra den bevæpnete grupperingen. Det skal dreie seg om mellom tre og sju personer.

I dag gjorde IRA det selv kjent at de har tilbudt McCartneys etterlatte å skyte de skyldige. Men familien avviste tilbudet med avsky og gjentok kravet om at de skyldige må overgis til politiet.

Politiet i Belfast er overbevist om at tilbudet fra IRA om å drepe de skyldige, var alvorlig ment.

- Dette er en organisasjon som er forberedt på å drepe folk fra sitt eget samfunn, sier Hugh Orde i politiet.

Drepte en av sine egne velgere

I ettermiddag melder BBC at en person er arrestert for drapet på 33-åringen.

Mannen skal selv ha møtt opp på politistasjonen i Belfast sammen med en advokat og ble arrestert på stedet. Robert McCartney var katolikk og stemte på Sinn Fein, som er IRAs politiske parti. Etter en krangel på en pub med flere personer som tilhørte IRA, ble han stukket med kniv, banket opp og trampet på.

KJEMPER FOR RETTFERDIGHET: Donna, Catherine, Paula and Claire McCartney er søstre til den drepte Robert. De har nektet å holde munn og krever at IRA rydder opp og at drapsmennene blir stilt for retten. Foto: SCANPIX
KJEMPER FOR RETTFERDIGHET: Donna, Catherine, Paula and Claire McCartney er søstre til den drepte Robert. De har nektet å holde munn og krever at IRA rydder opp og at drapsmennene blir stilt for retten. Foto: SCANPIX Vis mer

Kameraten Brendan Devine ble drept på samme måte.

Dørene til puben ble låst, bevis ble fjernet fra puben, inkludert videoopptak, og vitnene på puben ble truet med samme behandling hvis de fortalte noe om hva de hadde sett.

Ingen tør melde seg

Det var ingen politisk diskusjon som utløste den massive volden og drapene som fulgte: Krangelen skal ha handlet om en kvinne. 

De usedvanlig grusomme drapene ble utført av noen som åpenbart var vant til å bruke vold og som trodde at de ikke kunne bli tatt for det: 70 vitner var ikke nok til å skremme gjerningsmennene fra å ta livet av 33-åringen.

Robert McCartneys fem søstre og hans forlovede har stått offentlig frem og krevd at IRA handler. De har beskyldt organisasjonen for mafiavirksomhet og nektet å la seg true til taushet, selv om de har blitt utsatt for massivt press fra både IRA og Sinn Fein.

Sinn Fein-leder Gerry Adams måtte til slutt gå til politiet og oppgi navnene på dem som står bak drapene. Politiet er nå kjent med identiteten til drapsmennene, men mangler bevis og kan derfor ikke arrestere dem.

- Vi trenger at folk gir oss bevisene sånn at vi kan gjøre jobben vår ordentlig, sier Hugh Orde.

I lokalmiljøet skal det være allment kjent hvem som står bak drapene, men ingen vitner har våget å melde seg.

OFFER Robert McCartney stemte selv på Sinn Fein, som er partiet knyttet til IRA. Han ble drept av IRA-medlemmer som var fornærmet på grunn av en kvinne.