Mann arrestert for mishandlings-video

Irak krever at Blair rydder opp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Britisk militærpoliti har arrestert en mann i forbindelse med en video av britiske soldater som mishandler irakisk ungdom, melder Guardian.

Mannen ble arrestert i går kveld, men offisielle talsmenn nekter å si hvorvidt han er soldat i tjeneste eller ikke.

Militærpolitiet vil nå etterforske saken videre, før det eventuelt tas stilling til om mannen skal bringes inn for retten.

Videoen det er snakk om, viser åtte britiske soldater som angriper forsvarsløse tenåringer i den sørirakiske byen Basra, og stammer fra 2004. Filmen havnet i hendene på tabloidavisa News of the World, som trykte bilder fra videoen i går.

Kameramannen, en korporal, ligger på et tak og ler og oppildner sine medsoldater, som gjentatte ganger sparker sivile og slår dem med batonger etter opptøyer i Basra-regionen der britiske tropper ble angrepet.

Man hører kameramannen si «Å ja! Å ja! Dere skal få. Ja, slemme små gutter. Faen drittunger, faens drittunger. Dø! Ha-ha!». En soldat sparker en av guttene i skrittet mens han ligger nede, og en annen ungdom blir skallet av en soldat med hjelm og slått i nyrene mens han skriker «Nei, vær så snill!», samtidig som kameramannen gjør til stemmen og håner ham.

Videoen viser også at soldatene sparker det som ser ut som et irakisk lik, og mens den døde mannen holdes opp mot kamera, fnyser en soldat «Han har vært en slem faen».

Irakiske myndigheter sier de ser på saken som «svært alvorlig», og en talsmann for statsminister Ibrahim Jaafari krever at Tony Blair «får de skyldige straffet umiddelbart». Samtidig ble videoen vist på TV over hele den arabiske verden.

– Vi håper at de gode forbindelsene som de flernasjonale styrkene har arbeidet svært hardt for å knytte, ikke lider alvorlig skade som følge av dette materialet, sier løytnant Chris Thomas, en militær talsmann i Basra.

SKANDALE: Gårsdagens oppslag i News of the World.