Mann døde etter at bendel- ormen inni ham fikk kreft

Påvist for første gang i historien.

KREFTCELLER I BENDELORM: En mann (41) i Colombia døde etter at bendelormen som var i kroppen hans utviklet kreft. Foto: CDC
KREFTCELLER I BENDELORM: En mann (41) i Colombia døde etter at bendelormen som var i kroppen hans utviklet kreft. Foto: CDCVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det viser seg å være en ekstremt sjelden årsak til at en 41 år gammel mann fra Colombia utviklet kreftsvulster i lungene og døde, skriver Livescience.

Legene oppdaget at de raskt voksende svulstene ikke besto av menneskelige celler, men stammet fra en bendelorm mannen hadde inni seg.

Det går fram av en studie som er publisert i anerkjente New England Journal of Medicine.

- Forbløffet Dette er det aller første kjente tilfelle av at en person blir syk av kreftceller som utvikler seg i en parasitt, skriver forskerne.

- Vi ble forbløffet da vi oppdaget denne nye typen sykdom - bendelorm som vokser inni en person og utvikler kreft som deretter sprer seg til personen og forårsaker kreftsvulster hos ham, sier patolog ved Centers for Disease Control and Prevention's Infectious Diseases Pathology Branch (IDPB) og en av forskerne bak rapporten, doktor Atis Muehlenbachs.

Diagnosen i denne særs uvanlige saken ble stilt etter et samarbeid mellom Centers for Disease Control i USA og Natural History Museum i Storbritannia, skriver BBC.

Pasienten som døde hadde hiv, noe som svekket immunforsvaret hans og trolig muliggjorde utvikling av kreftceller i parasitten, hevder forskerne.

Feber, vekttap og hoste Selv om forskerne aldri tidligere har vært borti et liknende tilfelle, påpeker artikkelforfatterne at både bendelorm og hiv rammer millioner av mennesker på verdensbasis.

- Derfor kan det være flere tilfeller som ikke er blitt oppdaget, sier Muehlenbachs.

41-åringen oppsøkte helsehjelp i Colombia etter at han i månedsvis hadde vært plaget av feber, hoste og vekttap. Han var blitt diagnostisert med hiv ti år tidligere, men skal ikke ha tatt medisinen sin.

Biopsien av kreftcellene i lungene var så oppsiktsvekkende at legene i Colombia valgte å kontakte smittevernekspertise.

Under mikroskopet kunne ekspertisen se at cellene oppførte seg som kreftceller som delte seg hurtig og samlet seg i svulster. Men cellene virket ikke å være humane kreftceller, da de var ti ganger mindre.

Fant DNA fra bendelorm Etter gjentatte undersøkelser, fant forskerne DNA fra en type bendelorm som heter H. nana i mannens svulster.

Forskernes hypotese er at bendelormen kunne vokse inni ham uten at immunforsvaret hans reagerte fordi immunforsvaret hans var svekker av hiv-infeksjonen. Etter hvert synes bendelormcellene å ha mutert og blitt til kreftceller.

41-åringen døde bare 72 timer etter at forskerne hadde funnet ut at kreftsykdommen hans stammet fra bendelormen.

H. nana er den vanligste typen av bendelorm som opptrer i mennesker. Til en hver tid er den å finne i rundt 75 millioner mennesker rundt om i verden.

- Veldig interessant - Dette er et veldig interessant tilfelle, da det kan belyse forholdet mellom infeksjoner og kreft, sier lege Gunnar Hasle ved Reiseklinikken til Dagbladet.

OPPSIKTSVEKKENDE FUNN: Dette er første kjente tilfelle av at en person blir syk av kreftceller som utvikler seg i en parasitt. Foto: New England Journal of Medicine
OPPSIKTSVEKKENDE FUNN: Dette er første kjente tilfelle av at en person blir syk av kreftceller som utvikler seg i en parasitt. Foto: New England Journal of Medicine Vis mer

Hasle har inngående kjennskap til hvordan parasitter opererer.
 
- Den aktuelle pasienten var en hiv-pasient med veldig dårlig immunforsvar, og hadde tydeligvis ikke noe å stille opp mot disse kreftcellene. Det er ingen grunn til å tro at kreftceller fra denne parasitten vil kunne gi et slikt sykdomsbilde hos en immunfrisk person. Selv om dette er det første beskrevne tilfellet, vet vi ikke om dette kan være ett av mange tilfeller. Disse forskerne kunne stille diagnosen på bakgrunn av avansert DNA-teknologi, noe som ikke er tilgjengelig i de fleste fattige land. I de fleste fattige land ville dette tilfellet ha passert som kreft av ukjent opprinnelse, sier Hasle.

Eksperten i reisemedisin forteller at den aktuelle bendelormen Hymenolepis nana (H. nana) ofte kalles for dvergbendelorm, men at navnet er forvirrende fordi det er noe som heter hundens dvergbendelorm (E. granulosus) og  revens dvergbendelorm (Echinococcus multilocilaris).

Hundens dvergbendelorm lever i tarmen til hunder, men danner store cyster i lungene, leveren eller hjernen til folk som er så uheldige å få i seg egg fra en hund som er bærer. Revens dvergbendelorm kan vokse akkurat som en kreftsvulst i mennesker med helt normalt immunforsvar.

- H. nana lever sitt voksne  liv i tarmen hos mennesker, og det er veldig sjelden at den finnes utenfor tarmen. Parasitter som lever andre steder enn i tarmen når de infiserer mennesker, må ha mekanismer for å kunne unnvike immunforsvaret, men H. nana lever ikke i direkte kontakt med menneskets immunforsvar, og har så vidt jeg vet ikke noen slike mekanismer, sier Gunnar Hasle.

- Svært uvanlig - Dette er veldig spesielt. En helt klar forutsetning for at dette kunne skje, var at pasienten var alvorlig immunsvekket, sier avdelingssjef og overlege ved Infeksjonsmedisinsk avdeling på Ahus, Jan-Erik Berdal, til Dagbladet.

Berdal påpeker at det også er svært uvanlig at H. nana etablerer seg utenfor tarmen, noe som i dette tilfelle også trolig kan tilskrives 41-åringens svekkede immunforsvar på grunn av hans ubehandlede hiv-infeksjon.

Infeksjonsmedisineren påpeker også at en normal utvikling av bendelormen faktisk ser ut til å avhenge av et normalt immunsystem hos verten.

- I dette tilfelle har ormens kreftceller tydeligvis fått etablere seg i verten, noe som også er svært spesielt, sier Berdal. Han understreker at dette er noe friske mennesker ikke trenger å frykte.

- Postulatet til forskerne bak denne studien er at millioner av mennesker er infisert med hiv, og at denne ormen er svært vanlig i fattige områder hvor hiv ikke blir behandlet. Dermed mener de at dette kan være et mer omfattende problem enn dette enkelttilfellet tilsier, men det vet man jo egentlig ingenting om, sier Berdal.

PARASITTEKSPERT: Lege Gunnar Hasle ved Reiseklinikken. Foto: Anita Arntzen
PARASITTEKSPERT: Lege Gunnar Hasle ved Reiseklinikken. Foto: Anita Arntzen Vis mer