TRAGISK: Tesla kaller hendelsen «et tragisk tap» og sier det er den første dødsulykken som har skjedd mens bilens autopilot har vært på. Foto: Robert VanKavelaar/Reuters/NTB Scanpix
TRAGISK: Tesla kaller hendelsen «et tragisk tap» og sier det er den første dødsulykken som har skjedd mens bilens autopilot har vært på. Foto: Robert VanKavelaar/Reuters/NTB ScanpixVis mer

Mann døde i autopilot-ulykke. Vitne: - Han så på «Harry Potter» mens Teslaen var på autopilot

Teslas autopilot granskes etter dødsulykke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Torsdag ble det klart at USA har åpnet føderal etterforskning etter at en Tesla-fører døde i en ulykke, mens han brukte elbilens autopilot-funksjon. Nå hevder et øyevitne til ulykken at sjåføren så på film i bilen, da ulykken skjedde.

Det var 7. mai i år mannen døde, da Teslaen han kjørte krasjet med en semitrailer på en motorvei i Williston i Florida.

Mannen kjørte med Teslaens autopilot-funksjon aktivert. Autopilot-systemet, som ble lansert i fjor, gjør at bilene kan skifte fil, endre hastigheten og bremse automatisk, skriver NTB.

- Så på film

Nå hevder trailersjåføren (62), som kom fra hendelsen uten skader, at mannen «så på en av «Harry Potter»-filmene da ulykken inntraff».

- Den spilte fortsatt da han døde, sier trailersjåføren til nyhetsbyrået AP.

62-åringen sier han ikke så filmen, men at han tydelig hørte lyden.

Tesla sier i en pressemelding at det ikke er mulig å se på film på panelet som brukes i S-modellene. Ingen av politirapportene nevner filmen, ifølge AP.

Registrerte ikke traileren

I den aktuelle ulykken befant bilen seg på en motorvei med delte kjørebaner da en semitrailer krysset veien og sto på tvers foran Teslaen.

- Verken autopiloten eller føreren oppdaget semitrailerens hvite side i kraftig motlys, og derfor ble ikke bremsen aktivert, forklarer Tesla i en pressemelding.

Situasjonen førte til at bilen kjørte under traileren og ble truffet i frontruten, ifølge NTB.

I etterkant av ulykken har den amerikanske trafikksikkerhetsadministrasjonen (NHTSA) startet en innledende gransking av autopilotens ytelse etter at bilprodusenten varslet om ulykken.

Tesla kaller hendelsen «et tragisk tap» og sier det er den første dødsulykken som har skjedd mens bilens autopilot har vært på.

- Dette er det første kjente dødsfallet på 210 millioner kilometer der autopiloten var aktivert. For alle kjøretøyer i USA skjer det en dødsulykke for hver 150 millioner kilometer, og på verdensbasis forekommer dette cirka hver 100 millioner kilometer, hevder elbilselskapet og legger til:

- Det er viktig å understreke at NHTSA kun utfører en innledende gransking for å kartlegge om systemet fungerte som forventet.