Sjøvegan-drapet:

Mann dømt for 20 år gammelt drap

38-åringen er dømt til 11 års fengsel for å ha voldtatt og drept Marie-Louise Bendiktsen (59) i 1998. - Dommen vil bli anket, sier mannens forsvarer.

DØMT: Mannen fra Sri Lanka fikk torsdag sin dom fra Nord-Troms tingrett for drapet på Marie Louise Bendiktsen i 1998. Foto: Privat
DØMT: Mannen fra Sri Lanka fikk torsdag sin dom fra Nord-Troms tingrett for drapet på Marie Louise Bendiktsen i 1998. Foto: PrivatVis mer

Nesten 21 år etter at Marie Louise Bendiktsen (59) ble funnet voldtatt og drept i brannruinene av sitt eget hus i Sjøvegan i Troms, er en 38 år gammel mann dømt for drapet. I dag kom dommen for mannen fra Sri Lanka.

38-åringen dømmes av en samlet rett til 11 års fengsel. I tillegg må han betale 300 000 kroner i oppreisning til hver av Bendiktsens to barn.

- Dommen vil bli anket, sier mannens forsvarer, Alexander Greaker. Advokaten ba om full frifinnelse, da saken gikk for retten.

Statsadvokat Torstein Lindquister la på sin side ned påstand om 17 års fengsel. Han sier til Dagbladet at han er tilfreds med resultatet med tanke på skyldspørsmålet, men vil vurdere straffeutmålingen.

- Når det gjelder straffen, så gir retten uttrykk for at de er enige i straffenivået vi la ned påstand om, gitt at tiltalte var over 18 år. Men så finner de at dokumentasjonen som ble framlagt for å fastsette alderen ikke er god nok, og at man derfor ikke kan se bort ifra at han var 17 år da drapet skjedde, sier Lindquister.

MORDBRANN: Drapet i Sjøvegan i Troms har vært en av Norges store, uløste drapsgåter. Video: Nicolai Delebekk / Reporter: Audun Hageskal Vis mer

Svært brutalt

Statsadvokaten legger til at de vil vurdere hvorvidt dommen skal ankes. I dommen påpekes det at srilankerens unge alder på drapstidspunktet bidrar til at straffen reduseres. Samtidig understrekes det at drapet var svært brutalt:

- Bendiktsen ble påført til sammen 13 stikk med en spiss gjenstand. To av stikkene var alene og i seg selv dødelige. Bendiktsen er stukket i ansiktet, halsen og på overkroppen, heter det i dommen

Dagbladet har forsøkt å nå bistandsadvokaten til Marie-Louise Bendiktsens barn torsdag ettermiddag, foreløpig uten hell.

Forsvarer Alexander Greaker har i ettermiddag diskutert dommen med sin klient i fengselet.

- Han er skuffet over at retten ikke har trodd på hans forklaring. Vi gikk for fullstendig frifinnelse, og han tar det tungt at han ble domfelt. Samtidig er han forberedt på at det kommer en ny mulighet. Vi har også forberedt ham psykisk på en ny runde, sier forsvareren.

- Vi er uenig i store deler av bevisvurderingen som tingretten har gjort. Den bærer preg av at de ikke har trodd på hans forklaring, sier Greaker.

Jobbet i hagen

Det var i februar 1997 at den nå dømte mannen kom til Norge som flyktning og endte opp på asylmottaket i Sjøvegan. Etter noen måneder flyttet han til en hybel tilknyttet mottaket. Denne lå bare noen titalls meter unna huset til Bendiktsen.

Han startet etter hvert på skole i Sjøvegan. Skolen lå ikke langt unna hybelen, og skoleveien gikk forbi enkas hus. I retten forklarte mannen at han en dag ble stoppet av 59-åringen og bedt om å ta med noen venner for å rydde i hagen hennes, noe han gjorde.

De to skal i etterkant av jobben ha møtt hverandre nå og da på gata. Etter hvert møttes de også privat - ifølge srilankeren tre ganger. Siste gang skal ha vært 14. juli - dagen før Bendiktsen ble funnet død i sitt hjem.

Da rettssaken startet i Nord-Troms tingrett 13. mars, avviste 38-åringen enhver form for skyld. Han hevdet å som 17-åring ha hatt et kortvarig intimt forhold til den 42 år eldre enka, og at det var på bakgrunn av dette at politiet fant hans DNA på åstedet - det sterkeste beviste til påtalemyndigheten.

Retten fester ingen lit til den forklaringen. I dommen står det følgende:

Slik retten vurderer det, er det med andre ord ikke et eneste troverdig bevismiddel, ei heller ryktebaserte tips, som indikerer at det var noen relasjon mellom Bendiktsen og asylmiljøet, ei eller mellom Bendiktsen og tiltalte.

Gjennombruddet

Rettsmedisinske undersøkelser slo allerede i 1998 fast at enka var voldtatt og knivdrept før huset hennes ble tent på. Men fra første dag har drapet vært et mysterium.

I etterkant av drapet er 800 personer avhørt, og det er avgitt 1900 DNA-prøver. I tillegg har det i løpet av årene kommet omkring 800 tips i saken.

Men det var først i fjor sommer, nesten på dagen 20 år etter drapet, at srilankeren ble pågrepet på Gardermoen. Da hadde rettsgenetikere ved Oslo universitetssykehus, ved hjelp av ny analyseteknologi, klart å få fram en fullverdig DNA-profil av funnene fra 1998.

- En ekstremt dårlig film

Da Bendiktsens to voksne barn vitnet i tingretten, nektet de for at 38-åringens forklaring om et forhold til deres mor kunne stemme.

- Jeg trodde det skulle bli tungt å sitte her i retten, men det har vært som å se en ekstremt dårlig film eller lese ei dårlig bok. Det er så hinsides en hver fornuft og langt, langt unna slik jeg kjente mamma. Av ting som står på min liste av usannsynlige ting, så er det han forteller blant de øverste, sa sønnen om det påståtte forholdet mellom srilankeren og Bendiktsen.

- At hun skulle kastet seg over en 17-åring er helt totalt absurd. At han i tillegg er så frekk at han nærmest antyder at han ble antastet, er over alle støvelskaft, sa dattera.