Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mann dømt for å ha voldtatt stedatteren på nyttårsaften. Nå står en annen mann fram

DNA-bevis støtter stefarens forklaring.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En mann fra Boden nord i Sverige ble i fjor dømt til ett års fengsel for å ha forgrepet seg seksuelt på sin egen stedatter. Hun var mellom 15 og 18 år da overgrepet fant sted.

Ugjerningen skjedde på nyttårsaften 2015/2016. Han ble også dømt til å betale 60 000 kroner i oppreising til offeret. Det skriver Norrbottens Media.

Men nå har det framkommet nye opplysninger i saken. En annen mann har stått fram og innrømmet overgrepet. Det skriver SVT.

Den dømte mannens advokat, Carolina Nilsson, bekrefter dette overfor lokalavisa.

- Mannen har erkjent at det var han som utførte overgrepet som min klient er dømt for, sier hun.

Tilsto

Saken begynte i februar i fjor da den 35 år gamle mannen ble tiltalt for overgrepet. Saken kom opp i tingretten, men allerede her begynte ting å bli komplisert.

Mannen skrev først ned en tilståelse, men trakk senere denne. Han har selv forklart i ettertid at han følte han ble utsatt for press den tiden han satt i varetekt og i avhør, og at dette er grunnen til at han tilsto. Jenta har også sagt at hun husker lite eller ingenting om det som skjedde.

Tingretten frikjente mannen, men saken ble anket til Lagmannsretten. Her ble mannen altså dømt til ett års fengsel.

Dette til tross for at det ble funnet DNA-materiale på åstedet som ikke matchet med 35-åringens.

Nye opplysninger

Nilsson forteller til Expressen at det hun omtaler som «den falske tilståelsen» var tungen på vektskålen i Lagmannsretten.

- Jeg har oppfattet Lagmannsrettens dom som at denne falske tilståelsen er grunnen til at han ble dømt.

Hun mener også at opplysningene om at en ny mann har tilstått forbrytelsen er god nok grunn til å gjenåpne etterforskningen.

- Vi mener at om domstolen hadde hatt disse opplysningene i utgangspunktet, ville saken fått et helt annet utfall, sier hun.

DNA-match

Mannen som nå har tilstått skal være i samme aldersgruppe som den fornærmede jenta, og DNA-prøver skal også ha vist at bevisene på åstedet er en match.

Johanna Björkmann, DNA-ekspert og advokat, sier til Expressen at det er stor sannsynlighet for at den dømte 35-åringen blir frifunnet.

- Rettssystemet vårt er engstelige for falske tilståelser. Derfor er det et krav til domstolene om å utrede alle tilståelser, sier hun.

- Selv om jeg skulle tilstå noe, må de øvrige bevisene bygge opp om min forklaring.

I søvne?

Allerede før den nye tilståelsen, ønsket 35-åringen å anke saken inn for Høyesterett. Han mente at Lagmannsretten hadde gjort en grov feiltolkning av bevisene som forelå, og at de ikke hadde gjort tilstrekkelig for å utforske alternative scenarier.

Han sa også ifølge Norrbottens Media at dersom han likevel skulle bli funnet skyldig, vil han understreke at han ikke handlet med overlegg. Han sier at han selv ikke husker noe av hendelsesforløpet.

Videre mente han at dersom han faktisk har begått ugjerningen, har dette skjedd i søvne, og at han har trodd det var hans kone - jentas mor.

Ifølge en undersøkelse avisa viser til, ble den tiltalte frikjent i 10 av 18 tilfeller hvor overgrepet skal ha skjedd i søvne. I fem av disse tilfellene ble han frikjent fordi «det ikke utover enhver tvil kunne utelukkes at overgrepet skjedde i søvne».