Mann dømt til ti års fengsel for gjengvoldtekter i 2004

Var lenge på rømmen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Den 38 år gamle mannen er dømt for å ha deltatt i en gjengvoldtekt av en 16 år gammel jente og en 24 år gammel kvinne på Skullerud i Oslo i 2004.

Han ble pågrepet i Slovenia i fjor høst etter å ha vært over ti år på rømmen.

Fem andre menn ble i 2006 dømt til fengsel imellom fire og åtte år for gruppevoldtekten av 16-åringen. To av mennene ble også dømt til fengsel i 7 og 8 år for gruppevoldtekten av 24-åringen. Begge voldtektene skjedde i løpet av to uker i desember 2004.

Oslo tingrett mener 38-åringen var hovedmannen i begge de brutale gjengvoldtektene. Han ble stanset i en trafikkontroll i januar 2005, men la på sprang og forsvant fra landet. Han ble etterlyst internasjonalt, men ble først pågrepet i Slovenia i oktober i fjor.

- Delvis ødelagte liv

Begge gjengvoldtektene foregikk over flere timer i 38-åringens leilighet på Skullerud.

I dommen slutter retten seg til uttalelser fra Borgarting lagmannsrett i 2006 om at voldtektene innebar «særdeles massive overgrep mot de fornærmede. (..)»

«Hele situasjonen med lang tids opplevelse av frihetsberøvelse, hjelpeløshet, nedverdigelse, redsel og smerter må ha vært en voldsom belastning for ofrene», står det i dommen fra lagmannsretten i 2006.

Lagmannsretten anførte den gang man måtte anta at de to ofrene vil få langvarige og betydelige psykiske skader. Dette slutter Oslo tingrett seg til:

Retten peker på at de fornærmedes liv ikke har blitt noe bedre etter 2006, og at begge har en svært vanskelig livssituasjon selv i dag.

«De fornærmedes livssituasjon i dag viser skadepotensialet ved slike grove gruppevoldtekter og har materialisert seg i delvis ødelagte liv 12 år etterpå», står det i dommen.

Kvelertak

16-åringen hadde rømt fra en barnevernsinstitusjon da hun 8. desember 2014 endte i leiligheten på Skullerud hvor gjengvoldtekten fant sted.

Den 24-år gamle kvinnen traff en av de dømte på et utested i Oslo. Hun hadde mistet lommeboken og mobilen sin, og mannen sa han kunne kjøre henne hjem. Isteden ble hun kjørt til leiligheten på Skullerud, hvor hun ble utsatt for en langvarig og brutal gjengvoldtekt fra de tre dømte i saken. Ifølge legeerklæringene kunne ett av kvelertakene kvinnen ble påført, lett ha fått en dødelig utgang.

Retten mener det er straffeskjerpende at begge kvinnene ble gitt rus, 16-åringen heroin og 24-åringen alkohol, slik at de hadde en svært redusert mulighet til å avverge det som skjedde.

38-åringen må betale den da 16 år gamle jenta 100.000 kroner i oppreisning og 2,5 millioner kroner i erstatning for tapt arbeidsinntekt. Den nå 28 år gamle kvinnen er erklært delvis medisinsk invalid på grunn av hendelsen og hun er fremdeles vurdert som arbeidsufør.

Til den andre kvinnen, som i dag er 36 år, er 38-åringen i dømt til å betale 100.000 kroner i oppreisning.

«Hun var før voldtektene er livsfrisk kvinne med stor appetitt på livet og konkrete planer om utdannelse og arbeid. I dag har hun det svært vanskelig. Hun har ikke vært i arbeid etterpå, sa hun sover bort livet sitt og har problemer med relasjoner», skriver retten om kvinnes situasjon.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer