Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mann falt fra fly: Lanserer teori

Kenyas luftfartsmyndigheter mistenker at den uidentifiserte mannen var ansatt ved flyplassen i Nairobi.

ETTERFORSKER: Kenyanske myndigheter jobber for å identifisere mannen som falt fra et fly over London mandag. Foto: NTB Scanpix
ETTERFORSKER: Kenyanske myndigheter jobber for å identifisere mannen som falt fra et fly over London mandag. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mandag meldte nyhetsbyrået AP at en mannlig blindpassasjer ble funnet omkommet etter å ha falt fra et av flyselskapet Kenya Airways' fly. Den omkomne ble funnet nedkjølt i en hage i et nabolag i London.

Flyvningen gikk fra Kenyas hovedstad Nairobi til London en flyreise som tar omtrent ni timer.

Mannen skal ha skjult seg i hjulbrønnen på flyet før han falt. Sannsynligvis fant fallet sted da hjulene ble senket like før landing, ifølge AP.

STORMET GJENNOM: På sju sekunder skapte denne mannen kaos på flyplassen i Phoenix. Nå ønsker personalet mer hjelp fra politiet. Video: City of Phoenix Aviation Dept / CNN Vis mer

Gjorde funn

Da flyet ble undersøkt etter landing, ble det gjort funn av en bag, matrester og vann. Den omkomne er foreløpig ikke identifisert, men onsdag melder BBC at kenyanske luftfartsmyndigheter tror at de er på sporet av noe.

Direktør for kenyanske luftfartsmyndigheter, Gilbert Kibe, mistenker at den omkomne kan ha vært en ansatt ved flyplassen i Nairobi.

- Mest sannsynlig hadde vedkommende tilgang til oppstillingsplassen, ettersom sikkerheten er streng ved flyplassen. Det er usannsynlig at en utenforstående ville ha vært i stand til å ta seg til området hvor flyene står parkert, og klatret inn, sier han og tilføyer:

- Jeg mistenker at det dreier seg om en person som hadde tilgang til oppstillingsplassen.

Mannens fingeravtrykk er nå overlevert fra britisk politi til Nairobi, hvor det vil bli foretatt analyser.

TORONTO: Da Tiffani Adams våknet på flyet i Toronto, var hun helt aleine i et bekmørkt fly. Video: CNN. Reporter: Ørjan Ryland Vis mer

Livsfarlig hendelse

En person som bor i det aktuelle nabolaget hvor den omkomne ble funnet, har fortalt at vedkommende var én meter fra å treffe en beboer som lå å solet seg. I etterkant av hendelsen har det blitt rettet et kritisk søkelys mot sikkerheten ved flyplassen i Nairobi.

- Det er bra å sette Nairobi i søkelyset, som faktisk har noen gode sikkerhetstiltak på plass, sier sikkerhetskonsulent og professor ved Coventry University, Philip Baum, til The Guardian.

- Jeg mener at det finnes tiltak som kan gjennomføres, som for eksempel å plassere varmesøkende sensorer på innsida av hjulene, som kan avdekke blindpassasjerer, fortsetter han.

PÅ VEI TIL NATO: I løpet av kort tid har britiske jagerfly avskjært russiske jagerfly åtte ganger. Nå har Royal Air Force frigitt disse bildene. Video: RAF / AP Vis mer

Avfeier kritikk

Kibe opplyser at de gjennomfører sikkerhetstiltak før avgang, og at normalt sett ville en flykaptein ha undersøkt flyets understell. Han mener imidlertid ikke at flysikkerheten ved flyplassen i Nairobi er årsaken til at blindpassasjeren ikke ble oppdaget.

- Dette problemet eksisterer verden over, og kan ikke isoleres til én flyplass, sier han.

Det er imidlertid ikke første gang en blindpassasjer har falt fra himmelen.

I 2013 omkom en mann da han falt fra et Air France-fly under landing på Diori Hamani internasjonale lufthavn i Nigers hovedstad Niamey.

I 2015 falt en annen mann fra et British Airways-fly, som kom fra Johannesburg, på et hustak da flyet nærmet seg Heathrow. Ytterligere én person som også gjemte seg i flyets understell ble innlagt på sykehus med skader.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!