Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mann falt ned i juv - omkom

Ble tatt av ras. Vennene ble stående fast på snøskavl i timevis.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En 43-årig mann omkom etter at han forsvant ned i et juv i Regndalstindane på Sunnmøre i dag.

- Fire skiturister fra Stavanger sto oppå en snøskavl som løsnet. Én av dem forsvant ned i juvet, mens de tre andre ble stående igjen uten mulighet til å komme seg verken opp eller ned, opplyser operasjonsleder Leif Arne Valderhaug ved Sunnmøre politidistrikt til Dagbladet.no.

Vanskelig og farlig

Rasstedet ligger svært uframkommelig til.

- Det er et vanskelig og farlig terreng, og det nærmest umulig å komme til den forulykkede til fots. Vi har lokalisert en person, og jobber med å få vedkommende ut av raset med helikoter, opplyser redningsleder Sølve Hovden ved Hovedredningssentralen på Sola (HRS) til Dagbladet.no i 18-tida.

Tilstanden til mannen var da ikke kjent. Han skal ikke ha vært ved bevissthet etter ferden ned fjellsida.

Redningsmannskapene måtte bevege seg svært forsiktig inn i området, fordi de fryktet at store snømasser som ligger i et overheng ved ulykkesstedet, kunne løsne.

- Luftambulansen har satt av to mann som prøver å få løs den forulykkede. Når de har gjort det, vil han bli fløyet ut. De tre andre vil deretter bli hentet fra fjellsida, sier Hovden til Dagbladet.no 18.35.

MÅTTE HENTES UT AV HELIKOPTER: Den forulykkede ble hentet ut fra Regndalstindane av luftambulanse og fløyet til sykehus i Ålesund. Her fra ankomsten til sykehuset. Foto: FRIDGEIR WALDERHAUG/DAGBLADET
MÅTTE HENTES UT AV HELIKOPTER: Den forulykkede ble hentet ut fra Regndalstindane av luftambulanse og fløyet til sykehus i Ålesund. Her fra ankomsten til sykehuset. Foto: FRIDGEIR WALDERHAUG/DAGBLADET Vis mer

Sea King

Et helikopter fra Luftambulansen i Ålesund ble utkalt til stedet, med et Sea King-helikopter fra 330-skvadronen i beredskap.

- Mannen er nå hentet ut med luftambulanse og fløyet til sykehus. De tre andre hentes akkurat nå ut av Sea King-helikopteret, opplyser operasjonsleder Trygve Ødegård til Dagbladet.no i 20-tida.

I 22-tida bekrefter politiet overfor Dagbladet.no at 43-åringen er omkommet.

- Hjelpemannskaper fra Ørsta alpine redningsgruppe og Luftambulansen fikk hentet ut den omkomne klokka 19.30, opplyser informasjonsrådgiver Ann Camilla Bostad ved Sunnmøre politidistrikt til Dagbladet.no.

Den omkomnes turkamerater tas nå hånd om av omsorgsgruppa i Ørsta.

Ulykkesbelastet område

- Hjørundfjorden er blant Norges mest belastede ulykkesfjorder. I 1991/92 omkom til sammen seks mennesker i området, og i 1971 omkom hele sju i en og samme ulykke - den såkalte Molaupsulukka - bare to kilometer lenger ute i fjorden fra dagens ulykkessted, sier Jon Hustad, som har skrevet bok om fjorden.

- Hva er det som trekker folk til Hjørundfjorden og fjellene der?

- Det er jo blant Drillo og dronning Sonjas favorittområder, mange mener fjellene er Norges vakreste, der de stuper rett ned i havet. I tillegg har mange oppdaget området som glimrende for off-piste-kjøring (skikjøring utenfor preparerte løyper, red.anm.), sier Hustad til Dagbladet.no.

- Sunnmørsalpane er blant de aller mest populære skiområdene i Norge nå, sier Eivind Eidslott, redaktør i Dagbladet Søndag, tidligere redaktør av skimagasinet Fri Flyt og lokalkjent i området, til Dagbladet.no.

- Spesielt etter utgivelsen av en guide til området som kom for noen år siden, har interessen for Hjørundfjorden eksplodert. Boka blir solgt i Sverige, så tilsiget av svensker er stort. Men jeg har også truffet folk fra Sveits og USA i fjellene, så den internasjonale statusen er åpenbart på vei opp.

POPULÆRT OMRÅDE: Sunnmørsalpane ved Hjørundfjorden blir stadig mer populære blant skientusiaster, ikke minst på grunn av fjelltoppene opptil 1600 meter over havet. Regndalstindane oppe til venstre, bygda Urke nede ved vannkanten.
FLOTT, MEN FARLIG: Regndalstindane, sett fra nabofjellet Råna.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling