Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mann for sin bart

Navn: Tormod HermansenAlder:58Stilling:Sjef

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For 12 år siden ble Tormod Hermansen utnevnt til finansråd av regjeringen Willoch. Samme natt eksploderte Tsjernobyl. Noen dager seinere falt regjeringen. I går forlot han posisjonen som Norges mektigste mann og gikk inn i rollen som kanskje mektigst i Norden. Dette sto slett ikke skrevet i stjernene over Botne i Vestfold, der Tormod vokste opp på ett rom og kjøkken sammen med en far som hele sitt liv gikk i tre skift på aluminiumsfabrikken i Holmestrand, hjemmeværende mor - som fortsatt lever - og tre søsken. Hans ett år eldre bror, «Røde»-Robert (som nå forlater sjefjobben på Odda Smelteverk og overtar som administrerende direktør i Store Norske Kullkompani på Svalbard) forteller at far og mor sov i en seng langs den ene veggen. Langs den andre sto en seng hvor Tormod og Robert lå i den ene enden, og storesøster Edel i den andre. Ti år seinere kom attpåklatt Grete. Hun ble rammet av poliomyelitt. Etter intens trening kom hun ikke bare på beina igjen: Som åtte- niåring var det ikke mulig å se at noe hadde vært galt med henne, forteller Robert.- Slikt betyr noe i en familie. Vi holdt sammen fra før, og ble enda mer sammensveisa gjennom dette, sier han. Han og søsknene kan takke Gerhardsens nye Norge for utdannelse og muligheter, men brødrene står også i stor takknemlighetsgjeld til storesøster Edel, som ikke bare var best i hoppbakken, men som også viste vei til bøker og utdannelse.- Tormod leste «Fjerde nattevakt», og sovna fra boka hver kveld. Vi flyttet bokmerket bakover. Noe leste han fire ganger. Etterpå spurte de hvordan boka var: - Jo da, all right. Men dere veit hvordan det er med klassikera. Det er mye gjentakelser, sa Tormod.Andreas Hompland har kalt Tormod Hermansen «det forhandlings-økonomiske systemets fremste mutant i det post-sosialdemokratiske Norge», en strukturkapitalistisk råkjører som kjenner de politiske trafikkreglene som han i stor grad har laget selv. Han har stokket kortene og delt dem ut. Han har laget reglene for spillet på bakrommet. Han kan bløffe og vet hva som er trumf fra sin tid som statens redningsmann i bankkrisa.Bare Odd Einar Dørum holdt på å vippe Hermansen av pinnen. Det var ved forrige korsvei i Telenor/Telia-dramaet. Da måtte Norges mektigste mann beklage å ha opptrådt illojalt overfor Dørum. Men hvem teller vel de tapte slag på seierens dag?

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling