Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mann forsøkte å sprenge sentralbanken i New York

21-åring prøvde å detonere det han trodde var en 500 kilos bombe.

SENTRALBANKEN: Myndighetene i USA har pågrepet en 21-åring, som trodde at han hadde detonert en rundt 500 kilos bombe. Målet var dette bygget, sentralbanken i New York. Foto: AP Photo/Frank Franklin II/NTBScanpix
SENTRALBANKEN: Myndighetene i USA har pågrepet en 21-åring, som trodde at han hadde detonert en rundt 500 kilos bombe. Målet var dette bygget, sentralbanken i New York. Foto: AP Photo/Frank Franklin II/NTBScanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Quazi Mohammad Rezwanul Ahsan Nafis (21) har blitt pågrepet, mistenkt for å ha planlagt å sprenge Federal Reserve, sentralbanken i New York, melder CNN.

Pågripelsen er et samarbeid mellom politiet i New York (NYPD) og FBI.

Plan b 21-åringen møtte en av FBIs agenter, som ga han det han trodde var ekplosiver i morges lokal tid. Etter møtet reiste de sammen til et varehus, opplyser justisdepartementet i USA.

Det er da Nafis skal ha fortalt at han hadde en «plan B».

Ifølge myndighetene planla Nafis å gjøre aksjonen om til en selvmordsaksjon hvis politiet avslørte planen.

Da de to kom til varhuset begynte Nafis å sette sammen det han trodde var en rundt 500 kilos bombe inne i bilen.

- Vi stopper ikke De kjørte sammen til det som var målet for aksjonen, The New York Federal Reserve Bank. Under kjøreturen koblet Nafis detonatoren til eksplosivene.

Bilen parkerte ved siden av banken, og så gikk de til et hotell i nærheten, der Nafis filmet en uttalelse på video, som skulle bli vist for det amerikanske folket i forbindelse med angrepet.

- Vi vil ikke stoppe før vi vinner eller er martyerer, sa han, ifølge politiet.

Deretter forsøkte Nafis å detonere «bomben», uten hell. Dette gjorde han ved å ringe en mobiltelefon som var koblet til detonatoren.

FBIs agenter gikk inn i den parkerte bilen, og så at den falske bomben var forsøkt detonert, og Nafis ble pågrepet og siktet for terrorforsøket.

- Det er viktig å understreke at offentligheten aldri var i fare under denne politioperasjonen, fordi at det den pågrepne mannen trodde var sine sammensvorne, var egentlig våre agenter, sier FBIs fungerende leder Mary Galligan i en uttalelse, ifølge CNN.

På radaren Nafis er fra Bangladesh, og ankom usa i januar i år på et studentvisum.

Han havnet på FBIs radar da han i juli kontaktet en person tilknyttet byrået, og ville rekruttere personen til en jihadist-celle, som skulle utføre terrorangrep på amerikansk jord, står det i rettsdokumentene.

Siden da har FBI fulgt han nøye, og har dokumentert Nafis sin rekognosering i New York, beundring for al-qaida, og vurdering av hvor og hvordan terrorangrepet skulle skje.

VAKTER: Politimenn holdt vakt utenfor sentralbanken i New York i dag. Foto: EPA/ANDREW GOMBERT/NTBScanpix
VAKTER: Politimenn holdt vakt utenfor sentralbanken i New York i dag. Foto: EPA/ANDREW GOMBERT/NTBScanpix Vis mer