MANN FRA GRANE OMKOM: Redningsmannskaper forbereder å hente ned de to omkomne etter helikopterstyrten utenfor Mosjøen i ettermiddag. 
Foto: Frode Meosli / Dagbladet
MANN FRA GRANE OMKOM: Redningsmannskaper forbereder å hente ned de to omkomne etter helikopterstyrten utenfor Mosjøen i ettermiddag. Foto: Frode Meosli / DagbladetVis mer

Mann fra Grane kommune omkom i helikopterulykken

- Vi trenger spesialutstyr for å ta de omkomne ut av vraket, sier politiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nordmannen som var passasjer i det svenske helikopteret som styrtet i Mosjøen i ettermiddag, var fra Grane kommune.

- Kriseteamet i kommunen er varslet, og de jobber nå med bistand til de pårørende, forteller fungerende stabssjef Jens Berget i Helgeland politidistrikt til Dagbladet.

I tillegg til nordmannen fra Grane, er også den svenske helikopterpiloten fra Jämtlandsflyg bekreftet omkommet. De to er ikke endelig identifisert, men politiet baserer seg så langt på informasjonen fra helikopterselskapet. Ifølge selskapet var det en nordmann og en svensk statsborger om bord i helikopteret da det styrtet.

Ikke tatt ut av vraket Stabssjefen ved Helgelandspolitiet forteller at politiet i kveld og i natt vil jobbe med å sikre havaristedet.

- Det er mørkt og det snør. Det er et vanskelig arbeid I natt sikrer vi stedet så godt vi kan med pressenninger, i morgen starter vi etterforskning sammen med havarikommisjonen, sier Berget.

Han forteller at de to omkomne enda ikke er tatt ut av helikoptervraket.

- De to omkomne bringes ut så snart det er mulig. Akkurat nå er ikke det mulig for vi trenger spesialutstyr for å ta de omkomne ut av vraket, forteller han.

- Må vente på dagslys Berget sier det er for tidlig å fastslå om hvordan helikopteret styrtet. Han kan heller ikke fastslå om, og eventuell hvor mye det har brent etter at helikopteret styrtet.

- Det er et vanskelig tilgjengelig område, og det er helt mørkt. Vi må vente på dagslys, sier han.

Ifølge hovedredningsentralen (HRS) for Sør-Norge er nå redningsaksjonen avsluttet. Helikopteret som styrtet rett etter klokka 17 i ettermiddag ligger i svært ulendt terreng.

- Det ligger i et skogkledd fjellområde vel 7 kilometer fra Mosjøen sentrum, forteller Raymond Prestøy, redningsleder ved HRS Nord-Norge.

I tillegg til de to omkomne i helikopteret var en tredje person på bakken i forbindelse med reinsankingen. Han varslet politiet etter at lyden av helikopteret plutselig ble borte.

- Det er forferdelig Dagbladet snakket tidligere i ettermiddag med Sara Grinde, direktør i det svenske helikopterselskapet Jämtlandsflyg som eier det havarerte helikopteret.

- Jeg kan bekrefte at det er vårt helikopter som var på reinsamling, og som har gått ned i utenfor Mosjøen, sa hun da.

- En av våre piloter, en svensk statsborger var sammen med en norsk kjentmann om bord i helikopteret. Det er forferdelig, vi vet ikke hva som har skjedd

Grinde forteller at det var et Robinson R 44 Raven II som var på reinsankingsoppdraget i Mosjøenområdet.

Helikopteret ble funnet rundt klokka 19.00 av personen som først meldte det savnet, ved Mossåsen sørøst for Mosjøen sentrum.

Dagbladet er ved stedet der politi og redningsmannskaper har samlet seg, på hovedveien nedenfor det havarerte helikopteret.

Der står ambulanser og scootere som redningsmannskapene skal ta seg inn til havaristen med. Ifølge grunneieren i området der helikopteret gikk ned, er området havaristen ligger i svært utilgjengelig. Det skal være opp til halvannen meter snø i området der helikopteret ligger.