DREPT: Åtte år gamle Monika ble funnet drept i sitt eget hjem. Foto: Politiet/ABC-nyheter
DREPT: Åtte år gamle Monika ble funnet drept i sitt eget hjem. Foto: Politiet/ABC-nyheterVis mer

Mann fra Litauen tiltalt for drapet på Monika

Ble funnet kvalt i sitt eget hjem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En mann i 30-åra fra Litauen er tiltalt for drapet på Monika Sviglinskaja.

Drapet skal ha blitt begått under særdeles skjerpede omstendigheter, ifølge tiltalen.

Den beskriver at mannen brøt seg inn i huset til Monika med øks, før han deretter knøt et belte rundt halsen til åtteåringen og hang henne opp i et dørhåndtak, slik at hun ble kvalt.

Han er også tiltalt for å stjele mobiltelefon, halskjeder, armbånd, øredobber, ringer og en parfyme som tilhørte moren til Monika, som han tidligere var kjæreste med. 

Mannen skal i perioden juni-oktober i 2011 sendt flere truende og sjikanerende e-poster og meldinger til moren under navnet «Martynas Nesvarbu», der han blant annet forsøkte å presse henne til å utbetale 38 000 kroner, står det i tiltalen.

I februar 2012 skal han også ha opprettet en Facebook-konto og sendt Monikas mor melding der det framgikk at han hadde kunnskap om hvem som hadde drept hennes datter og hva som ble stjålet i forbindelse med drapet. 33-åringen prøvde også å selge denne informasjonen til henne for ca. 11 000 kroner.

I juli samme år skal han ha kontaktet moren på nytt fra en telefonkiosk på Bryggen i Bergen og fortalte henne om at han satt på informasjon om drapet.

Den tiltalte sendte enda flere e-poster om informasjon i perioden 11-19. september til moren hvor han ga uttrykk for at han hadde hørt et lydopptak fra drapet der man kunne høre at datteren skrek. For å framskaffe opptaket ønsket han et større pengebeløp, ifølge tiltalen.

- Moren lettet Monikas mor, Kristina Sviglinskaja, sier hun er lettet og glad etter at ekssamboeren hennes ble tiltalt for drapet.
 
- Hun sier at dette gir henne håp. Jeg forstår det som at hun øyner håp om at hele saken nå kan ta slutt. Dette har jo vært en enorm belastning, noe jeg tror de fleste forstår, sier morens bistandsadvokat Stig Nilsen til NTB.

VARSLET: Politioverbetjent Robin Schaefer varslet i Monika-saken og fikk etterpå flere priser for stort mot og korrekt varsling. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
VARSLET: Politioverbetjent Robin Schaefer varslet i Monika-saken og fikk etterpå flere priser for stort mot og korrekt varsling. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

Han sier tiltalen kom som en overraskelse, selv om den var i tråd med det han hadde forventet.

- For Kristina var dette noe hun hadde håp og tro på, men hun ble likevel overrasket over at tiltalen kom i dag. Hun hadde ventet at det ville ta lengre tid, sier han.

Forsvareren til den tiltalte litaueren i Monika-saken sier hans klient tar tiltalen tungt. Han har nektet straffskyld helt siden han ble pågrepet i oktober i 2014.

- Samtidig ville noe annet vært oppsiktsvekkende med den opptakten saken har hatt. Med det omfattende medietrykket har vel påtalemyndigheten nærmest vært forpliktet til å ta ut tiltale, sier advokat Aasmund Sandland til NTB.

Han diskuterte tiltalen med sin klient torsdag.

- Han tar det tungt. Han har erklært seg ikke skyldig siden han ble pågrepet, og holder fast ved det, sier Sandland ifølge NTB.

Mannen har fra før et langt kriminelt rulleblad. Han ble i 2004 dømt for vold i hjemlandet, og har til sammen ti ulike dommer på seg for ran, overfall og vold. 

Statsadvokaten varsler at det kan bli lagt ned påstand om forvaring for 33-åringen når saken kommer opp for retten, ifølge NTB.

Frikjenner politiet
Det var på ettermiddagen den 14. november 2011 at åtte år gamle Monika Sviglinskaja ble funnet død av moren, Kristina, i deres leilighet. Obduksjonen viste at dødsårsaken var kvelning.

Politiet henla saken i august 2012 fordi de mente at den åtte år gamle jenta hadde begått selvmord, men saken ble gjenopptatt etter at politietterforsker Schaefer varslet om flere kritikkverdige forhold i etterforskningen.

Med  kritisk blikk og med stort mot, klarte tidligere Kripos-etterforsker Robin Schaefer å få gjenopptatt Monika-saken.

Schaefer kom over saken i 2013 i forbindelse med en annen drapssak. Etter å ha gjennomgått dokumentene, varslet han ledelsen i Hordaland politidistrikt nyttårsaften om at dødsfallet kunne være et drap.

Spesialenheten åpnet i fjor sommer etterforskning av daværende Hordaland politidistrikt etter at  Schaefer varslet om sviktende etterforskning av Monikas død i 2011. De skulle spesielt se om arbeidsmiljøloven var blitt brutt i forbindelse med måten varsleren var blitt behandlet på

Etter åtte måneder konkluderte Spesialenheten med at ingen enkeltpersoner ved Hordaland politidistrikt har brutt arbeidsmiljølovens bestemmelser på en måte som medfører straffansvar for måten saken er håndtert på.

- Det er ikke ansett å være grunnlag for å vurdere foretaksstraff, står det i konklusjonen.