- Mann fra steinalderen

Irans befolkning gir blanke i presidentens musikkforbud.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Iranere flest - og verden forøvrig - sperret opp øynene mandag, da Irans president Mahmoud Ahmadinejad erklærte forbud mot vestlig musikk. I Irans musikkforretninger ser det heller ikke ut til at folk lar seg affisere av den konservative presidentens ønsker.

- Presidenten snakker som om han lever i steinalderen. Denne mannen må skjønne at han ikke kan fortelle folk hva de kan - og ikke kan - høre på, raser Mohammed Reza Hosseinpour fra en musikkforretning i Teheran, ifølge nyhetsbyrået Ap.

Utopisk

Musikkbutikk-eiere og -entusiaster i landets hovedstad, Teheran, fortsetter å kjøpe og lytte på alt fra hip hop til country-musikk som før. De har ingen tro på at presidentens forslag vil bli gjennomført, skriver Ap.

- De religiøse lærde og talsmenn for presidenten snakker om å innføre nye restriksjoner og forbud hver eneste dag. Men jeg tror ikke et musikkforbud blir innført, sier Reza Sadeghi mens han teller pengene han akkurat fikk for salg av en Eric Clapton-kassett.

Den norske Iran-kjenneren og musikeren Kjetil Selvik har heller ingen tro på at et musikkforbud vil bli gjennomført.

- Dette er mer et politisk utspill - og et uttrykk for hans syn, som jo er oppsiktsvekkende nok. Men - det er ikke nødvendigvis noe som vil bli gjennomført, sier Selvik og fortsetter:

- Presidenten er ikke den som utnevner sjefene for landets radio og tv. Det er mer et ønske om å påvirke landets politiske kurs. Men dette er litt på linje med utspillet om å slette Israel fra kartet. Det vil heller aldri bli gjort, sier nordmannen som har gitt ut to cd-er sammen med iranske musikere.

Ny president-linje

Det var mandag denne uka at det offisielle IRAN Persian meldte at president Ahmadinejad, som leder for det øverste kulturelle revolusjonsrådet, forbød all vestlig musikk. Inkludert klassisk musikk. Men ikke stort har skjedd siden da.

- Ikke ta den mannen (Ahmadinejad, red.anm) seriøst, sier tenåringen Pari Mahmoud, som kjører rundt i Teherans gater med Eagles-sangen «California» rungende i høyttalerne.

Ahmadinejad ble president i august i år. Hans synspunkt står i sterk kontrast til hans fjorgjenger, den mer moderate Mohammad Khatami. Khatami måtte gå av som president tidligere i år, etter å ha sittet i to presidentperioder.

HØRER DET DE VIL:</B> En ung iransk kvinne kjøper musikk i Teheran. Byens befolkning synes ikke å bry seg om at presidenten ikke vil at de skal spille vestlig musikk.