Mann frifunnet for voldtekt - må likevel betale erstatning

Sier han gikk inn feil soveromsdør.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En mann er i lagmannsretten frifunnet for voldtekt av en kvinne på hyttetur i Voss. Han må likevel betale kvinnen 150 000 kroner i erstatning.

- Den så jeg ikke komme. Nå må jeg lese dommen nøye for å vurdere om vi skal anke, sier mannens forsvarer, Ole-Petter Grythe Hoff, til Bergens Tidende.

Han kaller dommen fra Gulating lagmannsrett for overraskende og uventet.

Mannen var tiltalt for voldtekt på en hyttetur sommeren 2013. Hans samboers barndomsvenninne anklaget mannen for voldtekt, mens mannen hevdet det var frivillig. Kvinnen hevdet hun ble voldtatt mens hun lå og sov i sengen sammen med datteren sin. Flere andre skal ha vært med på hytteturen.

Kvinnen forklarte ifølge dommen at hun våknet av at datteren gråt. Da hun våknet følte hun at en person hoppet av henne og at dynen var av henne. Hun oppsøkte voldtektsmottak i Bergen da hun kom hjem, hvor de kunne bekrefte at kvinnen og tiltalte hadde hatt samleie.

Ifølge tiltalte gikk han inn feil soveromsdør den aktuelle natten. Han mener at kvinnen gjorde tilnærmelser mot ham, og sier at kvinnens datter ikke var i sengen.

Juryen svarte nei på skyldspørsmålet. Lagmannsretten var delt i spørsmålet om erstatning, men flertallet kom fram til at tiltalte har påført kvinnen en krenkelse som utløser en oppreisning på 150 000 kroner. Kvinnen har hatt betydelige problemer etter hendelsen og har blant annet slitt med angst, heter det i dommen.

Det er mindre strenge beviskrav når det gjelder erstatning enn ved skyldspørsmålet, der enhver rimelig og fornuftig tvil skal komme tiltalte til gode.

(NTB)