Finnmark:

Mann i 20-åra tiltalt for voldtekt av eldre kvinne

En mann i 20-åra må i januar møte i Vestre Finnmark tingrett, tiltalt for å ha voldtatt en kvinne i 90-åra.

- ALVORLIG: En mann i 20-åra er tiltalt for å ha voldtatt en kvinne i 90-åra i mai i år. Saken skal opp i tingretten i januar. - Det er en alvorlig sak som skal behandles, sier aktor Trude Kvanli. Foto: Ørn E. Borgen / NTB

- ALVORLIG: En mann i 20-åra er tiltalt for å ha voldtatt en kvinne i 90-åra i mai i år. Saken skal opp i tingretten i januar. - Det er en alvorlig sak som skal behandles, sier aktor Trude Kvanli. Foto: Ørn E. Borgen / NTB

Vis mer
Publisert

Ifølge tiltalen fant hendelsen sted på en omsorgsinstitusjon i Finnmark i mai i år.

Mannen i 20-åra er tiltalt for å ha hatt seksuell omgang med «noen som var bevisstløs eller av andre grunner ute av stand til å motsette seg handlingen», heter det i tiltalen.

- Det framkommer jo av tiltalen hvor forsvarsløs hun er. Hun har svekket helsetilstand og kunne ikke motsette seg handlingen. Hun er totalt pleietrengende og har i tillegg et sterkt redusert språk, sier bistandsadvokat Line Hammari til Dagbladet.

Det var Altaposten som først omtalte saken.

- Veldig alvorlig

Ifølge tiltalen mangler fornærmede også bevegelighet i deler av kroppen.

- Dette er en veldig alvorlig tiltale, både med tanke på hva som skal ha vært gjort, og at det skal ha skjedd på et sted der hun absolutt skulle føle seg trygg, sier Hammari.

Saken skal opp for tingretten i januar neste år.

- Tvil om psykisk helse

Tiltaltes forsvarer Augund Martin Krogh sier til Dagbladet at det ikke er tatt stilling til spørsmål om straffskyld.

- På bakgrunn av tvil om tiltaltes psykiske helse har det ikke vært naturlig å ta stilling til spørsmålet om straffskyld. Han har gjennomgått full judisiell observasjon, forteller Krogh.

Ved en judisiell oberservasjon vurderer sakkyndige hvorvidt tiltalte er strafferettslig tilregnelig eller ikke. Forsvareren ønsker ikke å gå inn på resultatet av rapporten på nåværende tidspunkt.

Relasjon

Aktor i saken, Trude Kvanli, sier til Dagbladet at utfallet av den judisielle observasjonen skal behandles i retten.

- Det blir et tema i saken, sier hun.

Kvanli bekrefter at det er en relasjon mellom tiltalte og fornærmede, men ønsker ikke å utdype hvilken relasjon det er snakk om.

- Det er en alvorlig sak som skal behandles, men detaljene blir det vanskelig å si noe om, sier Kvanli.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer