Mann i 20-årene har erkjent at han prøvde å tenne på Eli (23)

Sier han ikke visste at hun er same.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Natt til 5. oktober sto Eli Anne Nystad (23) utenfor utestedet Downtown i Trondheim, da hun ble forsøkt påtent av en gjeng gutter.

Fikk tips Politiet i Sør-Trøndelag har tidligere gått ut og etterlyst tre uidentifiserte menn, med bilder tatt av et overvåkingskamera.

Fredag melder politiet at de har avhørt en mann, og at han erkjenner påtenningsforsøket.

- Vi har jobbet på tips vi har fått og har fått hjelp fra «Downtown», som har ledet oss nærmere mannen. Han har selv kommet inn til avhør, sier politioverbetjent Geir Ole Momyr til Dagbladet.

Mannen er i begynnelsen av 20-årene og studerer i Trondheim.

- Han sier i avhør at han ikke var klar over at hun er etnisk same, sier Momyr.

Politiet vil ikke si om de kjenner identiteten til de to andre som var involvert i påtenningsforsøket.

Forsøkt påtent Nystad har tidligere forklart at tre gutter begynte å gjøre narr av dialekten hennes, men at det eskalerte da de skjønte at hun var samisk. Hun synes det er bra at en av personene er pågrepet.

- Jeg håper at dette bidrar til at andre slipper å oppleve det samme, og at folk har fått opp øynene sine for at dette ikke er grei oppførsel, sier hun til Dagbladet.

En overvåkningsvideo viser at en av guttene flere ganger prøver å tenne på pelskragen til jenta med en lighter. Når flammene ser ut til å ta tak i Nystads klær slukker mannen med armen.

- Plutselig tar en av guttene tak i meg og løfter meg rett opp for så å slippe meg rett ned, slik at jeg faller ned på asfalten, forteller hun til NRK.

Nystad ble ikke klar over at hun ble forsøkt påtent før hun så overvåkningsopptaket.

- Alle gangene kveler han selv flammene, men jeg tenker med gru på hva som kunne ha skjedd dersom jakka hadde blitt antent på alvor, sier hun.

Nystad ble ikke fysisk skadd, men sier hun opplevde hendelsen som svært ubehagelig.
 

Reagerte kraftig Fornyingsminister Rigmor Aasrud, som også har ansvaret for samepolitikken, reagerte kraftig da hun leste saken.

- Jeg ble sjokkert over at folk faktisk kan finne på å gjøre sånne ting. Det er veldig, veldig ille. Hvis dette i tillegg er begrunnet med samisk bakgrunn, så er det en rasisme vi ikke kan akseptere, sier Aasrud til Dagbladet.

Daglig leder ved «Downtown» i Trondheim, Emil Bjørkly Olufsen, ble også forbannet etter episoden.

- Å prøve å tenne på noen er så grovt at jeg ikke har ord. Reaksjonene fra de ansatte her er vantro og sinne. Man skulle tro at folk var litt smartere enn dette, sier Olufsen til Dagbladet.

RYSTET: Eli Anne Nystad (23) ønsker å si fra at hverdagsrasisme ikke er greit og har anmeldt episoden til politiet. Foto: Privat
RYSTET: Eli Anne Nystad (23) ønsker å si fra at hverdagsrasisme ikke er greit og har anmeldt episoden til politiet. Foto: Privat Vis mer