Kongsberg:

Mann i 30-åra siktet for drapene

Det er en 37 år gammel mann som er pågrepet og siktet etter at fem personer ble drept i Kongsberg onsdag kveld.

KONGSBERG: - Mannen som har utført handlingen, er pågrepet av politiet, og det foregår ikke aktivt søk etter flere personer. Ut fra de opplysningene vi har, er det én person som sto bak dette, sier Aas. Video: NTB, Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er en 37 år gammel mann som er pågrepet og siktet etter at fem personer ble drept og to skadd i Kongsberg sentrum onsdag kveld.

Mannen er dansk statsborger, men bosatt på Kongsberg. Han ble fraktet til arresten i Drammen onsdag kveld.

Det skriver Sør-Øst politidistrikt i en pressemelding natt til torsdag.

Fredrik Neumann er oppnevnt som forsvarer for den siktede mannen. Han bekreftet torsdag morgen overfor Dagbladet at hans klient samarbeider med politiet og forklarer seg i detalj om hendelsen.

- Vi er akkurat ferdig med avhør nå, sier Neumann til Dagbladet klokka 05.12.

Det er uklart hvordan mannen stiller seg til siktelsen.

Utelukker ikke terror

Det var klokka 18.13 at politiet fikk flere meldinger fra personer i Kongsberg sentrum at en person beveget seg rundt med en pil og bue.

Gjerningsmannen ble pågrepet klokka 18.47–34 minutter etter at politiet mottok de første meldingene. Politiet avfyrte skudd i forbindelse med pågripelsen.

Politiinspektør i Sør-Øst politidistrikt, Øyvind Aas, opplyste onsdag kveld at det var en konfrontasjon mellom mannen og politiet, før mannen stakk av.

- Så går det en periode før vi får kontroll på ham igjen, sier Aas.

KONGSBERG: Politiet kan dessverre bekrefte at det er flere omkomne, sier politiinspektør Øyvind Aas i Sør-Øst i en pressebrief onsdag kveld 13. oktober. Vis mer

Mannen er satt i arrest, og ble avhørt natt til torsdag. Motivet for handlingen er derfor ukjent, men politiet utelukker ikke at det kan være snakk om en terrorhandling.

- Det er naturlig å vurdere om det er en terrorhandling, sa Aas.

Politiet har per nå ingen opplysninger som tyder på at det har vært flere gjerningspersoner involvert.

Politimann skadd

Politiet bekrefter at det er snakk om flere åsteder.

- Det er mange åsteder–denne personen har beveget seg over et stort område hvor det er begått straffbare handlinger, sa Aas under en pressebrifing onsdag kveld.

Fem personer mistet livet og ytterligere to personer er skadd. De får behandling ved intensivavdelingen på sykehuset, men skal ikke være livstruende skadd.

En politimann i sivil er blant de skadde etter hendelsen på Kongsberg onsdag kveld. Mannen var ikke på jobb, men ble skadet av gjerningsmannen på Coop Extra.

Det er foreløpig uklart om de drepte og skadde er tilfeldige ofre.

GRÅTKVALT: Flere personer er skadd og flere er omkomne etter en skyteepisode i Kongsberg sentrum onsdag kveld 13. oktober. Vis mer

Ryster lokalsamfunnet

Hendelsen har rystet lokalsamfunnet, og flere vitner Dagbladet har snakket med beskriver en dramatisk kveld.

- Jeg hørte noen vanvittige skrik. Jeg har aldri hørt liknende. Det var dødsskrik. Det er så uvirkelig at man ikke klarer å ta det innover seg. Dette er noe jeg kommer til å ha med meg hele livet, fortalte Thomas Nilsen, som bor i nabolaget, til Dagbladet onsdag kveld.

Kommunen har satt krisestab for å kunne ta imot berørte innbyggere.

- Det er helt grusomt, og det er helt ufattelig. Det har ikke helt gått opp for oss ennå. Det er bare helt ufattelig, sier Kongsberg-ordfører Kari Anne Sand i Kongsberg til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer