Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mann i 40-åra døde. Lå under snømassene i 1 time og 40 minutter

Vennen var vitne til at mannen ble tatt av snøskredet.

VANSKELIGE FORHOLD: Både ambulansehelikopter og Sea King redningshelikopter deltok i redningsaksjonen etter snøskredet i Sydalsfjellet i Lofoten første påskedag. En mann er bekreftet omkommet etter å ha blitt tatt av skredet. Foto: Eric Fokke / NTB scanpix
VANSKELIGE FORHOLD: Både ambulansehelikopter og Sea King redningshelikopter deltok i redningsaksjonen etter snøskredet i Sydalsfjellet i Lofoten første påskedag. En mann er bekreftet omkommet etter å ha blitt tatt av skredet. Foto: Eric Fokke / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): – Vi fikk meldinga fra en person som var ute på ski litt før klokka 16. i dag. Han var på tur med en kamerat og hadde sett at han ble tatt av et snøskred, forteller Jon Inge Moen, operasjonsleder ved politiet i Nordland, til Dagbladet.

Kameraten ringer umiddelbart til politiet og det blir satt i gang en stor redningsaksjon av frivillige og profesjonelle mannskaper for å redde mannen.

Ute på ski

Ulykken skjedde i Sydalsfjellet i Vågan kommune i Lofoten. De to kameratene sto nedover fjellet på ski.

Den avdøde mannen var i begynnelsen av 40-åra. Han har norsk statsborgerskap, men er bosatt i utlandet. Mannen var på besøk hos kameraten i slutten av 30-åra som er hjemmehørende i Vågan. Han blir nå ivaretatt av sin familie og politiet. Han får tilbud om hjelp fra kriseteamet i Vågan kommune.

Moen forteller at leteaksjonen var vanskelig å gjennomføre. Spesielt grunnet fare for nye snøskred.

– Det er et veldig bratt og vanskelig område. Det tar derfor tid for redningsmannskapene å komme seg inn i området på en trygg måte. Det er mange vurderinger som må gjøres, sier Moen.

Ikke til å redde

Mannen ble funnet ved hjelp av peileutstyr. Han ble funnet klokka 18.45 og livreddende førstehjelp ble startet umiddelbart.

– Han hadde ligget under snøen i 1 time og 40 minutter. Livet sto ikke til å redde. Vi jobbet lenge med førstehjelp på stedet, men til slutt måtte førstehjelpen avsluttes av en lege på stedet, sier Moen.

Ifølge Moen er det vanskeligere å redde mennesker som blir tatt av snøskred jo lengre tid det tar.

– Men vi jobber alltid med et håp om å redde, sier han.

– Det er stor rasfare i hele Nordland. Det har gått mange skred de siste dagene. Det er på det rene at skredet ble utløst av skiskjøringen, sier Moen.

– Hvordan blir kommunen påvirket av det som har skjedd?

– Det er et lite sted. Når noen herfra er involvert i en slik ulykke er det klart at det er noe som påvirker folk som bor her, sier Moen.

Ifølge Moen påvirker også en så tragisk ulykke redningsmannskapene.

– Folk gjør en fantastisk innsats, men et så tragisk utfall gjør noe med alle de involverte, sier han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!