Mann i 40-årene bekreftet omkommet

Tre personer til sykehus med alvorlige skader etter snøskred - to av dem er barn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det er ikke meldt om flere savnede, men én person i 40-åra omkom etter at et flere hundre meter bredt flakskred tok med seg ti av de karakteristiske spisshusene i Longyearbyen på Svalbard lørdag formiddag ved 10.30-tiden.

Hele Nybyen i Longyearbyen har blitt evakauert, i tillegg til det gamle sykehuset og husrekka som ligger i fjellsiden der raset gikk, opplyser Sysselmannen. Veien mellom den skolen og Nybyen er også stengt på grunn av rasfare.

Svalbardposten skriver at flere personer er hentet opp fra snømassene og kjørt til sykehus.

- Universitetssykehuset i Nord-Norge har sendt tre ambulansefly med en lege i hvert fly. Et team bestående av anestesileger, kirurger og operasjonsteam lander i Longyearbyen om to minutter, sier kommunikasjonssjef ved universitetssykehuset i Nord-Norge, Per Christian Johansen, til Dagbladet.

- Teamet kommer til å avlaste personalet som allerede er på stedet, og vurderingen er at vi er godt bemannet.

Det vil bli gjort vurderinger om de skadde pasientene skal fraktes til fastlandet i løpet av kvelden, forteller Johansen.

Ti personer innlagt på sykehus Situasjonen er fortsatt uavklart, og det er usikkert hvor mange som er rammet av skredet totalt.

Fakta om ras på Svalbard

- Det er generelt lite nedbør på Svalbard, men rasfare oppstår når sterk vind pakker sammen den snøen som er i fonner på bratte fjellsider.

- I de siste årene er tre personer omkommet i ras, alle snøscooterførere

- I 2015 omkom en 21 år gammel mann da han ble tatt av ras i Fardalen

- I 2009 omkom en 30 år gammel mann i et ras på Hiorthfjellet

- I 2004 omkom en mann i et ras i Malardalen.

Kilde: NG

Tidligere i dag er det blitt kjent at seks personer - fire voksne og to barn - tok seg til sykehuset i Longyearbyen for egen maskin med lettere skader lørdag formiddag. 

Til Tv2 opplyser direktør Tor Ingebrigtsen for Universitetssykehuset i Nord-Norge at sju personer er blitt tatt imot på sykehus. Tre av dem har alvorlige skader, og to av dem er barn. De tre blir fløyet til Tromsø med ambulansefly, opplyser Ingebrigtsen.

- Det jobbes intenst ved UNN Longyearbyen med å behandle de skadde. Vi står klar i Tromsø til å ta imot de tre pasientene som etter planen skal transporteres fortløpende lørdag kveld, sier Ingebrigtsen til Nordlys.

Til sammen er ti personer lagt inn på sykehuset i Longyearbyen etter raset, men for de øvrige er skadene lette eller moderate, ifølge avisa.

Strømmet til for å hjelpe Ole Arve Misund bor 100 meter fra de karakteristiske spisshusene i Longyearbyen. Da skredet gikk lørdag formiddag, styrtet både han og kona til med spader for å hjelpe til med å grave.

STORE SKADER: Ti hus og flere biler fikk store skader i skredet, som løsnet ved 10-tiden lørdag. Foto: Frode Bjørshol
STORE SKADER: Ti hus og flere biler fikk store skader i skredet, som løsnet ved 10-tiden lørdag. Foto: Frode Bjørshol Vis mer

Han sier skredet som har gått er flere hundre meter bredt, og beskriver situasjonen som kaotisk.

- To husrekker er flyttet ganske mange meter, og noen av husene er ødelagt. Vi er mellom 150 og 200 personer som nå jobber på med å grave rundt husene hvor man tror det kan være savnede, sier Misund til Dagbladet.

SKRED: Bildet viser skredområdet over Longyerbyen. Foto: Frode Bjørshol
SKRED: Bildet viser skredområdet over Longyerbyen. Foto: Frode Bjørshol Vis mer

Hjelpemannskapene leter fortsatt etter savnede etter snøskredet.

- Flere personer er ikke gjort rede for etter skredet i Longyearbyen, opplyser Sysselmannen på Svalbard på nettsidene sine.

- Revet bort og knust Alt tilgjengelig mannskap er mobilisert i redningsaksjonen. Mannskap fra Sysselmannen, lokalstyret, Røde Kors, Store Norske og mange frivillige jobber nå på spreng for å få oversikt over om det er flere skadde etter skredet.

TI HUS RASERT: Ti hus ble tatt av ras i Longyearbyen i dag tidlig. FOTO: Christopher Engås/Svalbardposten.
TI HUS RASERT: Ti hus ble tatt av ras i Longyearbyen i dag tidlig. FOTO: Christopher Engås/Svalbardposten. Vis mer

- Vi leter gjennom hus for å finne folk. Flere er allerede reddet ut, sa Frode Bjørshol til Dagbladet ved 11-tiden.

Han jobber som IKT-rådgiver hos Sysselmannen, og var raskt på stedet for å delta i redningsarbeidet.

HER GIKK SKREDET
HER GIKK SKREDET Vis mer

- Flere hus er tatt av skredet. De er revet bort og knust i hverandre, sa Bjørshol, som har delt flere dramatiske bilder fra redningsaksjonen på Facebook.

Sysselmannen har nå bedt om bistand fra Troms politidistrikt. De melder på Twitter at de sender to politihunder og cirka tjuefem frivillige fra Røde Kors oppover.

- Det blir sendt mannskap og hunder med et Norwegian-fly fra Tromsø, opplyser redningsleder Øyvind Aadde ved Hovedredningssentralen i Nord-Norge.

Svalbard har de siste to dagene vært rammet av det verste uværet på 30 år. Meteorologisk institutt satte i gang økt overvåking av værsituasjon og varslet at det kunne oppgraderes til ekstremvær med vind med orkan styrke.

Lørdag formiddag skal vinden ha vært på sitt sterkeste, og Sysselmannen frarådet folk å bevege seg utendørs i området rundt skolen og nybyen på Longyearbyen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer